El ple del Congrés va aprovar, exclusivament amb la majoria del PP, la reforma educativa, que va sumar el rebuig generalitzat de l'oposició en considerar-la privatitzadora, adoctrinadora i invasora de competències autonòmiques, per ?exem?ple, en les llengües cooficials. La reforma presentada pel ministre d'Educació, José Ignacio Wert, va ser aprovada amb 182 vots favorables (els del PP), 137 en contra i dues abstencions -Foro Asturias i UPN. Els partits de l'oposició que la van rebutjar, excepte UPyD, van ratificar el seu compromís de derogar-la quan canviï el Govern per elaborar-ne una de nova que compti amb el màxim consens.

En aquest sentit, la consellera catalana d'Educació, Irene Rigau, va assegurar que el seu govern portarà la LOMCE al Tribunal Constitucional i que les escoles aplicaran la normativa catalana el curs que ve, encara que en tot cas va evitar parlar d'insubmissió. "Al setembre els centres a Catalunya, lògicament, han d'aplicar la normativa de la Generalitat, i el Govern estudiarà atentament quin és el contingut de la llei, farà el recurs pertinent i actuarà en conseqüència. No parlo d'insubmissió, sinó d'un tracte molt ajustat de la normativa", va explicar.

El d'ahir va ser l'últim pas pel Congrés del projecte de llei abans de ser enviat al Senat, i la que serà la setena reforma educativa de la democràcia entrarà previsiblement en vigor el proper curs. En el debat previ a les votacions, Wert va destacar la necessitat de canviar l'actual model educatiu perquè provoca una alta taxa d'abandonament escolar prematur i ocasiona al sistema que cada repetidor de l'educació obligatòria incrementi el cost en una mitjana propera als 7.000 euros. Atès que el 40% dels alumnes ha repetit almenys una vegada als 15 anys, el cost global pot arribar als 24.000 milions d'euros, va explicar.

L'oposició va assegurar que la LOMCE s'ha fet sense "consens", però el ministre va respondre que no es deu a la "la falta de voluntat de diàleg" del seu departament i que espera que en el tràmit del Senat "hi hagi una disposició al diàleg més constructiva". En tot cas, PSOE, CiU, Esquerra Plural, PNB, ERC, BNG, CC, Geroa Bai, Amaiur i Compromís van acordar per escrit el 17 de juliol "paralitzar de forma immediata" la reforma i "derogar-la" en el primer període de sessions de la propera legislatura si tenen la majoria suficient per fer-ho, fet que podria suposar una vuitena reforma.