La Generalitat de Catalunya continua augmentant el deute que té contret amb les farmàcies, a les quals ja deu tres mesos de medicaments dispensats i un total de 340 milions d'euros.

Segons va informar ahir el Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya, el Servei Català de la Salut (CatSalut) ha tornat a incomplir el pagament de la factura mensual que havia d'abonar el passat dia 5 d'abril, amb la qual cosa augmenta el retard de pagaments a tres mesos, "el més greu des de novembre del 2013", quan va arribar a deure els medicaments dispensats durant un total de quatre mesos.

El dia 5 d'abril va vèncer el termini per pagar la factura dels medicaments dispensats el febrer, que puja a un total de 107,3 milions d'euros, que se sumen als 118,5 milions que deu dels fàrmacs dispensats al desembre i als 114,3 milions corresponents al mes de gener passat.

El Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya va tornar a reclamar ahir que es posi fi als retards al pagament que pateixen els farmacèutics catalans des de fa quatre anys i que la Generalitat estableixi "un calendari de pagaments fiable" per a aquest any.

Els farmacèutics van recordar que aquest retard al pagament de les factures dels medicaments "és el més greu després del que es va suportar al novembre del 2013", quan el Govern català va arribar a acumular 4 mesos de deute i els apotecaris van convocar el primer tancament patronal d'un dia per protestar per aquest motiu.

El deute actual de la Generalitat puja a un total 340,1 milions d'euros, suma de les factures dels medicaments dispensats al desembre, gener i febrer, després que, dimecres passat 1 d'abril, el CatSalut satisfés els 108,3 milions d'euros de la factura de les receptes dispensades al novembre.

Segons el Consell de Col·legis de Farmacèutics, la Generalitat els ha informat que la factura de desembre és previst que la pagui coincidint amb l'arribada d'un Fons de Liquiditat Autonòmic (FLA) extraordinari durant la primera quinzena d'abril, de manera que encara quedarien pendents les factures de dos mesos. Segons va lamentar el col·legi professional, aquestes dues factures pendents "segueixen sense una data de pagament fixada".