La candidata del PSC a les eleccions generals, Carme Chacón, va dir ahir que el dirigent socialista Ernest Lluch, mort fa 15 anys, hauria sentit tristesa de veure "una Catalunya partida en dos". Chacón va participar ahir a Maià de Montcal (la Garrotxa) en la commemoració del 15è aniversari de la mort de Lluch a mans d'ETA.

Durant el seu discurs, la socialista, emocionada, va posar-lo d'exem en aquests moments de "barbàrie", en referència als atemptats d'Estat Islàmic, i va reivindicar el seu tarannà dialogant tot assenyalant que segurament se sentiria decebut, si fos viu, per la manca de diàleg entre Catalunya i Espanya.

Respecteal posicionament del Cercle d'Economia, Chacón va ser contundent, parafrasejant Lluch: "al diner no li agrada el soroll". L'acte va arrencar amb puntualitat a les onze del matí amb un minut de silenci en record deles víctimes dels últims atacs d'Estat Islàmic, tant a París com a Bamako. Entremig dels discursos de diversos dirigents socialistes i de representants de la Fundació Ernest Lluch, els assistents van escoltar diverses cançons interpretades per un grup en directe. Un dels moments més emotius de tot l'homenatge va ser quan la filla de l'exministre assassinat, que, a més, tanca la llista del PSC a les eleccions espanyoles, Eulàlia Lluch, es va dirigir a la cinquantena de persones que s'havien reunit davant l'església de Maià de Montcal. Amb la veu trencada per l'emoció, va recordar la figura del seu pare, a qui li hauria encantat conèixer les seves dues nétes, l'Anna, de 12 anys, i la Lia, de 9 anys. Posteriorment, la filla del dirigent català va llegir una carta que la seva filla més gran va escriure a l'avi aquest mes en què li explicava que l'estimava i que, tot i que no el pot veure físicament, ella sempre el té present en la seva ment. "Hola, avi Ernest, siguis allà on siguis, et vull dir que no et puc sentir ni veure però el que sí que puc fer és estimar-te amb el cor. Si us plau, no deixis que res mai faci que ens deixem d'estimar", narrava la carta. Un document que va arrencar les llàgrimes d'alguns dels assistents i que va afectar la candidata del PSC, Carme Chacón, que va explicar que tenia un discurs preparat però que, després d'aquestes paraules tan tendres, havia decidit canviar-lo. La socialista va valorar de Lluch una gran paciència, la vocació de servei públic i la lluita contra la intolerància.