Reduir el risc d'incendi i millorar la biodiversitat de la zona. Amb aquest doble objectiu, els Bombers han realitzat aquest divendres una crema controlada de matolls en una finca situada entre Olesa de Montserrat i Vacarisses. El terreny ha estat seleccionat estratègicament en el marc del projecte LIFE de Montserrat i permetrà crear una zona des d'on actuar en cas de foc. Un cop feta la crema, es mantindrà el sotabosc a ratlla amb la pastura de ramats. L'objectiu del LIFE és generar una infraestructura verda de prevenció d'incendis al voltant de Montserrat i compta amb un pressupost de 3,5 MEUR.

L'àmbit d'actuació comprèn unes 3.000 hectàrees situades als 14 municipis de la Muntanya de Montserrat. Els Bombers de la Generalitat han fet aquest matí a la zona de Puigventós la primera actuació de tot un seguit de cremes controlades que aniran realitzant a la Muntanya de Montserrat en zones seleccionades estratègicament per actuar en cas de foc. L'actuació s'emmarca dins del projecte europeu LIFE Montserrat, que té per objectiu generar una infraestructura verda de prevenció d'incendis en una zona de 3.000 hectàrees situades als 14 municipis que formen part de la Muntanya de Montserrat.

La coordinadora tècnica del projecte LIFE Montserrat, Leire Miñambres, ha explicat que l'objectiu final és aconseguir un paisatge mosaic per tal de donar oportunitats als Bombers en cas que torni un gran incendi com el del 86, el 94 o el d'Òdena d'aquest 2015 i el puguin aturar en aquestes franges estratègiques perquè no esdevinguin grans incendis forestals. De la seva banda, el sotsinspector de Bombers i tècnic del Grup de Reforç d'Actuacions Forestals (GRAF), Asier Larragaña, ha explicat que les cremes serviran per modificar la vegetació de la zona i rebaixar així la càrrega de combustible en cas d'incendi. "La zona es convertirà en un espai clau per aturar un foc", ha explicat. A més, la crema controlada també permet als Bombers fer maniobres amb foc real.

El projecte LIFE Montserrat compta amb un pressupost de 3,5 MEUR, el 50% del qual està finançat per Europa i la resta per cinc socis: la Diputació de Barcelona (1,5 MEUR), l'Associació de Propietaris de la Muntanya de Montserrat, el Patronat de la Muntanya de Montserrat, la Fundació Catalunya-La Pedrera i la Generalitat. Pastura de ramatsUn cop les franges quedin netes, el projecte també preveu que les zones es converteixin en espais ramaders perquè pastors de cabres i vaques puguin portar els seus ramats a pasturar.

De moment, s'està en contacte amb l'Escola de Pastors per crear una associació de ramaders i garantir que siguin persones de confiança que cuidin l'espai. ?

Hàbitats oberts que permetin sobreviure espècies d'animals

La finca de Puigventós, on ha començat la primera crema, és propietat de la Fundació Catalunya-La Pedrera. El director de territori de la Fundació, Miquel Rafa, ha explicat que la crema també servirà per afavorir els hàbitats oberts, que són els que utilitzen algunes espècies d'ocells característics de la zona com el còlit negre, el còlit ros o l'hortolà, a més d'algunes altres espècies més abundants com la perdiu o el conill, que són les preses de l'àliga cuabarrada, "la gran joia d'aquests territoris". "D'aquesta manera, les espècies tindran més possibilitats de sobreviure", ha explicat.