Almenys set persones, entre elles cinc assaltants, van morir i vint més van resultar ferides en un atac amb explosius seguit d'un tiroteig a Jakarta, en una acció terrorista perpetrada per grups vinculats a l'Estat Islàmic (EI).

L'atemptat va tenir lloc al barri de Jalan Thamrin, una cèntrica zona de la capital on es troben diversos hotels i restaurants freqüentats per estrangers i les oficines de l'ONU, a la rodalia del palau presidencial.

L'assalt va començar a mig matí amb una primera deflagració davant un local de la cadena Starbucks, a prop d'un lloc de policia, que va donar inici a un intens tiroteig seguit per una altra explosió.

L'intercanvi de trets va continuar en un cinema situat al centre comercial Sarinah, on es van atrinxerar diversos atacants fins que van ser abatuts per la Policia hores més tard. Tres dels atacants van morir en el tiroteig, mentre que els altres dos ho van fer en detonar la bomba que portaven a la motocicleta amb la qual es van llançar contra el lloc de la policia, va indicar el cap policial, Tito Karnavian. Karnavian va explicar que en l'acció van morir dos civils, un indonesi i un canadenc, i així ho va confirmar posteriorment el Govern en un comunicat, mentre que es van registrar vint ferits, inclosos cinc agents.

Des de Ginebra, l'ONU va informar que un treballador holandès del Programa de Nacions Unides per al Medi Ambient, que ofereix suport al Govern indonesi per combatre els incendis forestals, va resultar "greument ferit".

Indonèsia romania en alerta per risc d'un possible atac contra les autoritats i en llocs freqüentats per estrangers. Després que durant tota la jornada les autoritats evitessin especular sobre l'autoria de l'atemptat, a última hora de la tarda Karnavian va confirmar la responsabilitat de l'EI de l'atac.

L'agent va explicar que l'acció ha estat orquestrada per Bahrun Naim, indonesi detingut i empresonat en diverses ocasions al qual les autoritats del país asiàtic situen a Síria, on estaria combatent amb l'EI. "Bahrun Naim vol establir l'EI i vol ser el seu líder al sud-est d'Àsia", va dir Karnavian en roda de premsa. Abans, el subcap de la policia, Budi Gunawan, ha explicat que les sospites se centren en un grup amb base a Sol, al centre de l'illa de Java.

"Sabem que el grup ha donat el seu suport a l'EI i que ha mantingut contactes a Síria durant temps", va dir Gunawan. El responsable va afegir que la Policia va tenir coneixement el desembre que aquest grup planejava atemptar per Cap d'Any, quan va amenaçar amb un "gran concert de bombes", però que el desplegament de seguretat va impedir que aquest es dugués a terme.

El president indonesi, Joko Widodo, va condemnar l'atac i va demanar que s'evités especular amb la pertinença a grups extremistes dels responsables fins que acabi la investigació policial, en unes declaracions que va fer mentre visitava Java Occidental.

"Estem afligits per la mort de persones en aquest incident, però condemnem aquest acte, que ha alterat la seguretat i la pau i ha causat terror en la nostra gent", va dir en declaracions recollides per Metro TV. "La nostra nació i la nostra gent no han de tenir por, no serem derrotats per aquests actes de terror", va afegir el mandatari, que va tornar a Jakarta i a la tarda va visitar la zona de l'atemptat.

Arran de l'atemptat, Singapur i Malàisia van elevar el nivell d'alerta per amenaça terrorista i van reforçar la seguretat en espais públics i en els llocs fronterers per prevenir una possible infiltració de terroristes. El país amb més musulmans del món, on el 88% de dels seus 250 milions d'habitants professa aquesta religió, Indonèsia va patir entre 2000 i 2009 diversos atemptats perpetrats per Yemma Islamiya, considerat el braç d'Al-Qaida al sud-est asiàtic.