La consulta de Podem a les seves bases, que han rebutjat pel 88% el pacte PSOE-Ciutadans, certifica les poques opcions d'arribar a algun acord en aquesta última setmana abans de la nova ronda de contactes del rei amb els partits, mentre s'apunten els uns als altres com a responsables d'unes noves eleccions. Més del 91% dels votants en la consulta de Podem ha dit que sí a la proposta de govern progressista i de coalició que defensa la formació liderada per Pablo Iglesias, un mandat "vinculant" que marcarà la posició del partit els propers dies i que avala la postura del seu líder, que va instar el PSOE a preguntar a les seus bases sobre aquesta oferta.

La resposta dels socialistes no es va fer esperar. El seu portaveu al Congrés, Antonio Hernando, va ser clar en afirmar que la consulta de Podem era per "bloquejar, no per unir", després de mostrar-se convençut que el que no vol "el cent per cent dels seus votants" és que Mariano Rajoy segueixi al capdavant del govern, i això no se'ls ha preguntat.

Hernando no va amagar el seu pessimisme i al mateix temps que anunciava que el seu partit no dóna la batalla per perduda, que "no es resignarà" ni "llançarà la tovallola", va advertir que ja no és temps d'ofertes ni contraofertes i que "la pilota és a la teulada de Podem".

Una postura molt semblant a l'expressada pel secretari d'Organització de Podem, Pablo Echenique, que, després de recordar les "cessions" del seu partit, deixava en mans dels socialistes la possibilitat de formar govern. "Des del nostre punt de vista res essencial ha canviat", va explicar Echenique després de tornar a allargar la mà al PSOE perquè explori la possibilitat de formar un govern "programàticament coherent" i numèricament possible. Si no ho fa, va recordar que serà el PSOE qui aboqui a unes noves eleccions que no desitgen, però a les quals ells no tenen por.

Des de la "certesa" que no hi haurà un acord d'esquerres, el PP manté la intenció que Rajoy truqui Pedro Sánchez, tot i que els populars segueixen esperant un "gest" dels socialistes que propiciï aquesta comunicació.