L'Agència Central d'Intel·ligència (CIA) dels EUA va arribar a la conclusió que Rússia va intentar ajudar Donald Trump a guanyar les eleccions presidencials del novembre, atès que va llançar ciberatacs contra les seus dels dos principals partits, però només va revelar la informació sobre els demòcrates, i no la dels republicans.

Les conclusions de les agències d'intel·ligència dels EUA, publicades ahir per diversos diaris, van generar reaccions oposades a Washington: l'equip de transició de Trump les va posar en dubte, mentre que alguns senadors es van indignar i el partit republicà va negar que els seus sistemes haguessin estat atacats. «La comunitat d'intel·ligència ha conclòs que l'objectiu de Rússia era afavorir un candidat i no l'altre, és a dir, ajudar Trump a sortir elegit. Aquest és el consens» entre les diferents agències, va dir un funcionari nord-americà, que va demanar l'anonimat, al diari The Washington Post.

La CIA ha identificat persones relacionades amb el govern rus que van proporcionar a l'organització WikiLeaks milers de correus electrònics piratejats del Comitè Nacional Demòcrata (DNC) i de l'equip de campanya de la candidata del partit a la presidència dels EUA, Hillary Clinton, segons va informar el rotatiu. A l'octubre, el govern de Barack Obama va acusar oficialment Rússia d'estar darrere dels atacs contra el Partit Demòcrata, però fins ara no havia aclarit si considerava que l'objectiu exprés de Moscou era ajudar Trump o simplement volia generar desconfiança en el procés electoral nord-americà.

Ni la CIA ni la Casa Blanca no van fer comentaris a la informació del Post, i Trump tampoc no es va pronunciar, encara que el seu equip va posar en dubte les conclusions dels agents d'intel·ligència. «Aquesta és la mateixa gent que deia que Saddam Hussein tenia armes de destrucció massiva (a l'Iraq). Les eleccions van acabar fa molt temps amb una de les victòries electorals més grans de la història. Ha arribat el moment de seguir endavant», va indicar l'equip de Trump en un breu comunicat divendres a la nit.

El magnat no s'ho creu

El president electe havia assegurat diverses vegades que no creu que Rússia «interferís» en el procés electoral, i aquesta setmana va argumentar, en una entrevista amb la revista Time, que els ciberatacs contra el Partit Demòcrata «podrien provenir de Rússia, però també de la Xina, o d'algú en una casa de Nova Jersey (EUA)».

A més, el diari The New York Times va fer ahir un pas més enllà de la informació publicada pel Post, en assegurar que la conclusió de les agències d'intel·ligència es basa en part en el descobriment que els russos no només van atacar els sistemes informàtics del Partit Demòcrata, sinó també del Republicà. El rotatiu assegurava, citant funcionaris nord-americans, que Rússia va llançar atacs la primavera passada contra els sistemes informàtics del Comitè Nacional Republicà (RNC) i també contra els del Demòcrata, cosa que fins ara no se sabia.

El dubte rau en per què les dades del Partit Republicà no van sortir a la llum, com sí que va passar amb les del Demòcrata. Una investigació de la FBI va concloure que els intents russos de penetrar els sistemes del partit que lidera Trump no van ser reeixits, però no totes les agències d'intel·ligència nord-americanes comparteixen la conclusió, per la qual cosa hi ha la possibilitat que Rússia sí que aconseguís documents, però que decidís no publicar-los.

El director de comunicacions del RNC, Sean Spicer, va negar ahir que els documents del seu partit fossin piratejats i va assegurar que havia ofert al diari novaiorquès «proves concloents» que això no va passar, que el rotatiu va ignorar.