Donald Trump s'ha convertit en el 45è president dels Estats Units després de prestar jurament del càrrec en el Capitoli de Washington davant milers de persones i relleva així a Barack Obama a la Casa Blanca.

En el seu discurs després de prendre possessió ha assegurat que el seu mandat suposa una "transferència de poder de Washington al poble". Trump va prometre a més que començarà un "gran esforç nacional per reconstruir el país" que "determinarà el rumb d'Estats Units i de tot el món per molts, molts anys".

"Als meus conciutadans nord-americans i a la gent del món, gràcies", va dir Trump en començar el seu discurs de presa de possessió, just després de jurar el càrrec de president nord-americà davant les escalinates del Capitoli i de centenars de milers de seguidors.

"Nosaltres, els ciutadans d'Estats Units, estem units en un gran esforç nacional per reconstruir el nostre país i restaurar la seva promesa per a tot el seu poble. Junts, determinarem el rumb dels Estats Units i de tot el món durant molts, molts anys", va afegir Trump.

El magnat ha assegurat que "recuperarà" la riquesa del país "amb mà d'obra nord-americana".

"El 20 de gener de 2017 serà recordat com el dia en què el poble va tornar a controlar aquesta nació", ha proclamat, dirigint-se especialment a "els homes i dones oblidats d'Amèrica", que "mai tornaran a ser-ho".

Abans, els Obama i els Trump van prendre un te protocol·lari a la Casa Blanca, a porta tancada, abans de sortir cap al Capitoli.

Melania Trump, qui va lliurar als Obama un regal a la seva arribada a la Casa Blanca, porta un vestit de dues peces de Ralph Lauren en to blau clar, amb guants i sabates de taló a joc, i el cabell recollit, en un estil que recordava a la morta primera dama Jackie Kennedy.

Michelle Obama, per la seva banda, va escollir un vestit de màniga curta en tons granats i també porta el cabell recollit.

Trump, Pence i les seves esposes van començar la jornada acudint a un servei religiós en una església davant de la Casa Blanca.

Aquest acte religiós va donar inici a les celebracions de la investidura presidencial.

Trump va entrar a la Casa Blanca juntament amb la seva esposa, Melania, per reunir-se amb Barack i Michelle Obama abans de partir tots al Capitoli per a la cerimònia de transmissió del comandament.

Els dos matrimonis van dialogar breument a la Casa Blanca i van posar per a les càmeres dels mitjans de comunicació.

Se'ls va veure a tots somrients, Trump amb una corbata vermella i Obama en tons blaus.

El 45è president dels EUA

El magnat novaiorquès ha donat avui el pas que semblava impossible quan va decidir llançar-se a les primàries del Partit Republicà al juny de 2015. Assumirà el càrrec de president d'Estats Units i posarà a zero el comptador d'un mandat del que pocs s'atreveixen a pronosticar resultats.

Trump ha passat en menys de dos anys de ser l'anècdota de l'escenari polític nord-americà a un president de ple dret gràcies a la seva victòria en les eleccions del 8 de novembre, quan va aconseguir imposar-se a la demòcrata Hillary Clinton davant l'estupor d'els qui donaven la seva derrota per segura.

Al llarg de la història, només quatre mandataris sortints s'han absentat de la cerimònia de traspàs de comandament, l'últim d'ells Richard Nixon, que va abandonar la capital nord-americana abans que la seva dimissió es fes efectiva i no va veure a Gerald Ford jurar el càrrec.