El general retirat bolivià Gary Prado Salmón, que l'octubre de 1967 va capturar Ernesto Che Guevara, va afirmar que la cúpula del Partit Comunista de Cuba va enviar el guerriller argentí «a morir a Bolívia» perquè ja no el tolerava més.

En una entrevista publicada ahir, Prado Salmón va defensar aquesta tesi que estarà en el pròleg de la reedició del seu llibre La guerrilla inmolada, que analitza el fracàs de Guevara amb el grup guerriller que va comandar fa gairebé mig segle.

«Després de tants anys el que s'ha desvelat és que finalment al Che el van enviar a morir aquí. Es van lliurar d'ell. Aquesta és la realitat. (Fidel) Castro es va lliurar d'ell. No tant perquè ell volia, sinó perquè la cúpula del Partit Comunista Cubà ja no ho tolerava pel seu caràcter i la seva manera de ser impulsiva», va dir Prado.

Sent capità, Prado va dirigir el 8 d'octubre del 1967 la patrulla que al Churo, al sud-est bolivià, va capturar ferit el revolucionari i el va entregar als seus superiors, que l'endemà van definir la seva execució en una barraca que funcionava com a escola a la vila veïna de la Higuera.