La relació entre Xina i EUA va entrar ahir en una fase de més cooperació entre les dues grans potències mundials, en una cimera de presidents marcada pel to amistós i amb Donald Trump moderant les seves tradicionals crítiques a Pequín per Corea del Nord i el dèficit comercial.

El president xinès, Xi Jinping, i el nord-americà, Donald Trump, van segellar ahir l'entesa a escala nacional, però també personal, en una cimera que va remarcar encara més l'objectiu de Pequín i de Washington d'incrementar la seva col·laboració en la resolució dels problemes globals. «No hi pot haver un assumpte més important que la relació Xina-EUA», va afirmar rotundament Trump en la primera de les tres compareixences que els dos mandataris van tenir en l'atrafegada jornada al Gran Palau del Poble.

Mentre Trump va insistir que les dues potències poden solucionar conjuntament «els problemes mundials», Xi va dir que «per a la Xina i els EUA la cooperació és l'única opció viable», un procés més important «per a la pau, l'estabilitat i la prosperitat del món».