El detingut per l'atropellament massiu de vianants en un carrer de Toronto, Alek Minassian, ha estat imputat per deu càrrecs d'assassinat i 13 d'intent d'assassinat durant la seva primera compareixença davant del jutge, equivalents al nombre de morts i ferits que va deixar l'atac. Minassian, de 25 anys, va pujar a la vorera dilluns amb la furgoneta que conduïa en una important intersecció del nord de Toronto. Després d'intentar fugir, va ser immobilitzat per un policia, al qual va arribar a reptar assegurant que tenia una arma i que volia que el matés.

El detingut va comparèixer davant del tribunal i va escoltar gairebé sense donar mostres d'emoció pels càrrecs que se li imputaven. La vista per a una possible fiança es va fixar per al 10 de maig, fet pel qual fins llavors seguirà a la presó.

Les autoritats investiguen els motius que haurien portat Minassian a cometre l'atropellament, però tant el ministre de Seguretat Pública, Ralph Goodale, com el cap del Govern, Justin Trudeau, van descartar que es tracti d'un incident de caràcter terrorista. En aquest sentit, van descartar ara per ara canvis en els protocols de seguretat.

Trudeau també va realitzar una compareixença per lamentar l'atac «tràgic i sense sentit» i per oferir els seu condol als familiars i cercles propers de les víctimes. El primer ministre va agrair, a més, la tasca dels serveis d'emergència, que «van fer front a una situació extremadament difícil amb valentia i professionalitat».

«Tots hauríem de sentir-nos segurs mentre caminem per les nostres ciutats i comunitats. Estem seguint de prop aquesta situació i seguirem treballant amb els nostres socis de tot el món per garantir la seguretat de tots els canadencs», va afegir Trudeau.

La Policia de Toronto va felicitar l'agent que es va negar a disparar contra Minassian. Tot i que el sospitós va assegurar tenir una arma en el seu poder i va instar el policia a matar-lo, l'agent es va negar, va dir que «no importava» i el va instar a aixecar les mans i estirar-se a terra, una actitud que va ser elogiada pels seus companys.

«Estava clar que el sospitòs volia ser executat. Estava buscant que un policia disparés contra ell», va explicar Gary Clement, un antic superintendent de la Policia Muntada del Canadà amb 34 anys d'experiència. «Diria que aquest individu s'ha trobat amb l'agent de Policia adequat», va afegir Clement, que va manifestar que «ningú sap com reaccionaria en aquest tipus de situacions, ja que realment es reacciona d'una manera inconscient».