L'advocada general de l'Estat, Consuelo Castro, ha rellevat el cap del departament Penal i responsable de dirigir l'acusació del Govern en la causa del procés sobiranista de Catalunya, Edmundo Bal, segons han informat a Efe fonts del Ministeri de Justícia.

Castro cessa Bal per pèrdua de confiança i darrere de la decisió hi ha la diferència de criteris respecte al judici del procés, després que l'advocada general optés per acusar els processats de sedició i de malversació i no de rebel·lió.

Edmundo Bal era partidari de seguir la línia marcada per la Fiscalia i acusar per rebel·lió els líders del procés sobiranista.

El d'advocat de l'Estat en cap del Penal és un càrrec de confiança dependent de l'advocada general i en aquest cas s'ha produït un trencament d'aquesta confiança, segons les fonts.

Castro, que dirigeix l'Advocacia des del canvi de govern i l'arribada de Dolores Delgado al Ministeri de Justícia, ha de buscar ara un advocat que defensi l'escrit d'acusació.

La discrepància entre tots dos es va plasmar en la presentació de l'escrit d'acusació el passat 2 de novembre, quan, per primera vegada, l'Advocacia es va desmarcar de la sendera marcada per la Fiscalia, que de moment s'ha mantingut ferm malgrat els canvis de fiscal general.

Castro, que va ser qui va signar l'escrit, va optar per rebaixar l'acusació a penes sensiblement inferiors. En el cas de l'exvicepresident Oriol Junqueras, principal acusat, la Fiscalia demana 25 anys de presó i l'Advocacia ho redueix a 12.

El Ministeri de Justícia ha negat en tot moment cap canvi de criteri, atès que no havia presentat un escrit d'acusació fins al passat dia 2, amb la qual cosa sosté que no hi pot haver canvi.