Els diputats britànics van infligir ahir un nou revés a la primera ministra, Theresa May, en una votació simbòlica sobre la seva estratègia per al Brexit, i així van minar la seva promesa als líders europeus que pot aconseguir que l'impopular Acord de Retirada sigui aprovat si li garanteixen concessions.

La principal moció presentada per demanar a la Cambra dels Comuns que reafirmés el seu suport al seu pla de cercar canvis a l'acord va ser rebutjada per 303 vots en contra i 258 a favor. Tot i que la votació no força el Govern a canviar d'estratègia, les dades segurament afectaran la confiança dels líders europeus en què May pugui aconseguir el suport del Parlament a un acord revisat.

L'últim gir en els dos anys de negociació per abandonar la UE posa de manifest les profundes divisions al Parlament sobre com, o fins i tot si el Regne Unit hauria d'abandonar el bloc en la seva major gir polític i comercial a més de 40 anys.

Així mateix, augmenta la possibilitat que el Regne Unit abandoni la UE sense acord, un escenari temut per molts empresaris, però també que el Brexit sigui ajornat o potencialment mai es produeixi.

Fins a l'últim minut abans de la votació, els ministres i el líder del seu grup parlamentari han intentat convèncer el grup de partidaris del Brexit a favor d'una ruptura radical amb la UE. Finalment, aquest grup, compost per diverses desenes de diputats, ha optat per abstenir-se.

Després de la simbòlica derrota, un portaveu de May ha assegurat que la primera ministra seguirà buscant canvis a l'acord per al Brexit. «El Govern continuarà buscant això amb la UE per garantir que vam marxar a temps el 29 de març», va sostenir el portaveu.

Així mateix, va dir que May creu que els diputats del seu partit encara volen que negociï l'acord però han votat en contra d'ella ahir dijous perquè estan preocupats per la perspectiva que es tregui de la taula l'opció que no hi hagi acord.

Per la seva banda, el líder de l'oposició, Jeremy Corbyn, va remarcar que el resultat de la votació posa de manifest que la primera ministra «no té majoria per al seu curs d'acció». «Això no pot continuar. La primera ministra no pot seguir ignorant el Parlament o seguir endavant cap al 29 de març sense un pla coherent», va defensar, segons va informar la BBC. El líder laborista va insistir que la primera ministra ha de reconèixer que la seva estratègia de negociació ha fracassat i ha de «tornar amb una proposta que pugui realment aconseguir un suport majoritari al Parlament».

La data clau següent en el calendari de la cursa contrarellotge en la qual sembla estar immersa May serà el 27 de febrer, quan la primera ministra ha promès que es farà la propera ronda de votacions. Els diputats que busquen forçar el Govern que ajorni el Brexit diuen que serà el moment en què facin el pas.

Mentrestant, el ministre d'Exteriors d'Irlanda, Simon Coveney, va insistir en la necessitat que amb acord o sense el Brexit no provoqui la reinstal·lació d'infraestructures físiques a la frontera entre el país i Irlanda del Nord.

«El Govern britànic s'ha compromès amb Irlanda que no prendrà decisions que resultin una reinstal·lació de la infraestructura fronterera física i tenen obligació de complir aquest compromís», va assenyalar Coveney.