Drons amb tecnologia 5G per facilitar als bombers l'extinció d'incendis, sistemes de reconeixement facial que estimen la personalitat de les persones i sensors que ajusten el control del trànsit a les condicions reals són alguns dels projectes que han presentat el centenar d'empreses catalanes expositores al Mobile World Congress (MWC).

El congrés, inaugurat aquest dilluns, acull la xifra més alta d'iniciatives als estands de la Generalitat, amb un total de 77 empreses. En l'edició centrada en la 'connectivitat intel·ligent', emprenedors i empreses consolidades catalanes es fan un lloc entre els més de 2.400 expositors, i ho fan sobre tot amb innovacions en el sector de la mobilitat, el transport, la logística, les ciutats intel·ligents, la indústria i el comerç.

Mentre les 'start-ups' han pogut exposar els seus projectes i impulsar el seu creixement a la plataforma de negoci 4 Years From Now (4YFN), espai situat a la Fira de Barcelona al recinte de Montjuïc, un centenar d'empreses catalanes amb un model de negoci més consolidat disposen d'un estand a la zona de Catalunya del MWC. Un total de 77 ho fan a través de la Generalitat de Catalunya, mentre que les restants exposen al pavelló d'Espanya o de forma independent.

Al pavelló dedicat a Catalunya hi ha habilitat, a més d'estands, una zona anomenada 'Brockerage Event' on 500 empreses catalanes faran al llarg de la setmana fins a 1.400 reunions amb companyies internacionals. És en aquesta zona on hi ha el prototip d'ambulància equipat amb tres càmeres que utilitzen la tecnologia de connectivitat 5G i que el Govern ha presentat aquest dilluns amb l'objectiu d'implantar-ho al Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM).

Entre les empreses catalanes expositores hi ha un gruix destacat de projectes que innoven en el sector de les ciutats intel·ligents i de la mobilitat. Una de les iniciatives que engloba els dos conceptes és 'Sensefields', una empresa que dissenya infraestructures intel·ligents i vehicles connectats. Un dels productes que exposa al congrés és un sistema de sensors que ajusten el control del trànsit a les condicions reals i que han provat a ciutats com Bogotà, Buenos Aires i Barcelona. Aquests dispositius ja estan instal·lats al passeig de Gràcia i a la Rambla.

Els magnetòmetres recullen informació, la transmeten per wifi o 3G a un terminal que permet, per exemple, modificar els semàfors directament basant-se en el que passa a la carretera, ha explicat el gerent de desenvolupament de negocis de l'empresa, Rafa Cubiles. D'aquesta manera, es poden controlar interseccions conflictives sense la necessitat de posar un gran sistema de gestió del trànsit, cosa que pot millorar la mobilitat en cas d'acumulacions de persones.

Una altra iniciativa catalana que busca solucions intel·ligents en entorns urbans és 'Better Cities', una start-up depenent d'Ateknea Solution. En el congrés de telefonia mòbil, aquests emprenedors mostren un sistema per mesurar la pol·lució en entorns urbans amb molta resolució, exactitud i amb una xarxa densa de sensors, que permet avaluar l'impacte de les accions de mitigació de la contaminació que duguin a terme els governs.

"Les estacions tradicionals són molt costoses, necessiten calibratge continu, obra civil, i les ciutats només es poden permetre posar pocs punts", ha explicat el conseller delegat de l'empresa, Josep Perelló. "La nostra tecnologia és molt més assequible i permet fer una xarxa més densa amb una inversió molt més baixa", ha afegit abans d'explicitar que cada node té un preu de 3.000 euros.

Intel·ligència artificial

Les empreses que apliquen intel·ligència artificial en els seus enginys són múltiples, així com centres de recerca que exposen al MWC amb la intenció de transferir les seves innovacions a empreses "explotadores" de tecnologia. Així ho entén el director del Centre de Visió per Computador (CVC) de la Universitat Autònoma de Barcelona, Josep Lladós, que presenta un sistema per reconèixer la personalitat aparent de les persones. A partir d'un senzill vídeo d'algú parlant, el sistema dedueix si és tímid, actiu o amb capacitat d'organització, a partir d'un sèrie d'indicadors fets per psicòlegs.

"La visió per computador es la intel·ligència artificial de les imatges", ha explicat Lladós d'un projecte que ara busca un lloc en departaments de recursos humans per a la selecció de personal.

Drons amb 5G

Les empreses dedicades a la creació d'aplicacions mòbils estan situades al pavelló 'Digital Planet', amb la presència d'una vintena de companyies catalanes. A banda d'aquestes, hi ha una zona dedicada exclusivament a empreses dissenyadores de drons, com SITEP, companyia barcelonina que proposa un sistema de dron per facilitar als bombers la vigilància i el control d'incendis. Actualment els bombers declaren que un incendi està extingit de forma visual, una aproximació que amb aquest dispositiu podria ser més acurada gràcies a un mapa en temps real de les temperatures d'una zona.

"Això fa que se sàpiga si realment ha quedat apagat i no sigui una percepció", ha explicat Carlos Marcos Quispe, de l'empresa SITEP. D'aquesta manera no es posa "en perill" la vida dels bombers i es destina el personal que havia quedat a una zona insegura cap a un altre focus.

Per perfeccionar aquesta tecnologia que Bombers de la Generalitat està provant i que es preveu que s'implementi aquest any, integraran la connexió 5G al sistema. "Això permetrà tenir la informació no només al camp sinó al centre de comandament, on les dades quedaran registrades i no serà només una persona qui prengui la decisió", ha dit Quispe sobre una tecnologia 5G que, malgrat assegura que tardarà en consolidar-se, podran implementar a finals d'aquest any amb les empreses Cellnex i Másmóvil.