L'històric dirigent del Partit Nacionalista Basc (PNB) Xabier Arzalluz va morir ahir als 86 anys. Llicenciat en Dret i Filosofia i Lletres i especialitzat en Dret polític, va ser líder del partit entre el 1980 i el 2004. Arzalluz va ingressar al PNB el 1968 i va ser diputat a Corts del 1977 al 1979. També va formar part de l'òrgan regional del partit a Biscaia (Bizkai Buru Batzar) i de la direcció executiva nacional (Euskadi BuruBatzar). El mateix partit va donar a conèixer la notícia per Twitter, recordant-lo com un « jeltzale i abertzale exemplar». «Un dia de màxima tristesa per a la seva família, amics i companys del partit, als quals acompanyem en el dolor», van afegir.

Arzalluz va deixar la presidència del PNB el gener del 2004, després de 25 anys en el càrrec, arran de l'elecció de Josu Jon Imaz com a successor polític per l'assemblea general del partit. Durant les consultes per al relleu, havia apostat de manera indirecta per l'altre aspirant, Joseba Egibar. El 2005 va publicar el llibre de memòries Así fue.

El lehendakari, Iñigo Urkullu, va expressar el seu condol per la mort d'Arzalluz, al qual va definir com «guia de la construcció nacional i social d'Euskadi durant la transició i la democràcia».

Urkullu, a través d'un missatge publicat a les xarxes socials, va definir Arzalluz com «una gran persona» i com un «treballador militant sempre en defensa d'Euskadi». El lehendakari va subratllar que l'expresident del PNB va ser «una ment brillant», i que es va caracteritzar per «una personalitat arrasadora i un lliurament absolut a favor de la causa del poble basc».

«Arzalluz -va afegir- ser un abertzale, militant i dirigent exemplar per a tota una generació». «Ens ha llegat la seva passió per Euskadi i la seva constància en la construcció nacional i social del nostre país», va subratllar.

Per la seva banda, l'exlehendakari del Govern basc Juan José Ibarretxe va lamentar la mort d'Arzalluz, al qual es va referir com «un home de gran prestigi». En el seu compte a Twitter, Ibarretxe va fer públic un breu missatge en basc en què afirma: «Itzal handiko gizona ... Xabier, agur eta ohore (Un home de gran prestigi... Xabier, adéu i honor)».

En un comunicat, Eusko Alkartasuna va expressar el seu condol definint-lo com un «líder carismàtic com pocs», i va reconèixer, «des de la discrepància», la seva «aportació política al país». També es va unir a les condolences EH Bildu, que va reconèixer l'«aportació a aquest poble i al nacionalisme basc» d'Arzalluz.

El president de la Generalitat, Quim Torra, també va traslladar les seves condolences «als amics» del PNB per la defunció d'Arzalluz. A través del seu compte de Twitter, i en un missatge en basc, Torra va traslladar també les seves «condolences» als familiars de l'històric dirigent de la formació jeltzale, que va estar al capdavant del partit des del 1980 fins al 2004.

«Vull mostrar les meves condolences als familiars i amics del PNB i als membres del PNB. Descansi en pau», va manifestar el màxim dirigent de la Generalitat.

El portaveu d'ERC al Congrés, Joan Tardà, també va lamentar la mort d'Arzalluz, del qual va destacar la «talla d'estadista» per saber que «a vegades cal transigir i a vegades cal plantar-se». «Això és el que ha de fer qualsevol polític davant les conjuntures canviants», va afegir Tardà en declaracions al Congrés, abans de traslladar el seu condol a la ciutadania basca i, especialment, als membres del PNB. Tardà va explicar que a ERC senten «molta admiració» per la «coherència» i el «sentit de la responsabilitat» amb els quals, al seu judici, sempre es va conduir el polític basc i li va agrair l'afecte que sempre va demostrar a Catalunya.