31 de juliol de 2019
31.07.2019
Regió7

Puigdemont diu que no estaria «fora de lloc» el suport a Sánchez

L'expresident condiciona el sí a la investidura a la «unió estratègica» de l'independentisme

30.07.2019 | 23:29
L'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont

L'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont no trobaria malament donar el suport per a la investidura a Pedro Sánchez com a president si la decisió s'aborda des de la unitat de l'independentisme.

En una entrevista a Catalunya Ràdio emesa ahir, Puigdemont diu que no estaria «fora de lloc» un rebuig o un suport al candidat socialista «si les dues coses s'analitzen i s'emmarquen en una decisió estratègica de què més convé» a l'independentisme. «Si només és una decisió de l'hortet polític respectiu, difícilment podrem avançar en la línia que la gent ens demana», va argumentar l'expresident, que ahir va publicar el llibre Reunim-nos. Reflexions sobre el retorn a la unitat.

Tot i això, l'expresident va manifestar que els socialistes actuen igual que els populars quan ocupaven el Govern espanyol: «No són diferents, excepte en el llenguatge», va asseverar, pel que fa a Catalunya. «Si a partir d'ara els socialistes es converteixen en una força dialogant, endavant», va dir. «Allò que hagi de fer l'independentisme a Madrid, ho hem d'abordar de manera conjunta», va reivindicar.

Després del pacte entre PSC i JxCat a la Diputació de Barcelona, Puigdemont va considerar que va ser un «error» i que els pactes amb el PSC són «comprensibles» sempre que es produeixin «emmarcats en una lògica d'unitat». Així, segons Puigdemont cal plantejar si «per aconseguir aquesta fita, desafiament o repte, l'independentisme convé que faci aquest pas o d'aquesta manera».

Sobre la possibilitat de convocar eleccions a Catalunya com a resposta a la sentència, Puigdemont va afirmar que la legislatura ha de poder «aguantar» i que pensar en convocar uns comicis com a reacció a les sentències els trauria «fortalesa».

Puigdemont va demanar, doncs, que el Govern «continuï treballant: si volem donar una resposta, convé que el Govern funcioni», va argumentar.

Puigdemont també va destacar el «lideratge inqüestionable» dels polítics independentistes empresonats. L'expresident de la Generalitat creu que si la sentència és condemnatòria i els impedeix fer política, n'han de continuar fent perquè l'independentisme els necessita. «Necessitem el seu lideratge polític i moral», va afegir.

D'altra banda, l'expresident va explicar que els seus advocats treballen de fa temps amb l'escenari que es pugui produir després de la sentència, quan es podria reactivar l'euroordre. Puigdemont va dir que tornar a Catalunya és un pensament que té «cada dia» i que «no hi ha dia que no desitgi tornar».

Tot i això, va admetre que s'ha de fer «en unes condicions concretes» perquè no pensa renunciar a «tenir veu lliure, pròpia i gaudir de la llibertat d'expressió al servei de la causa independentista».

Puigdemont ha enviat la seva nova obra a tots els parlamentaris d'ERC, JxCat i la CUP, així com als presos independentistes, als membres del Govern i a alguns dirigents de la Crida Nacional i Òmnium.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook