Unes 4.000 persones s'han concentrat a la plaça Universitat en una manifestació sota el lema "No toqueu el nostre jovent" convocada per un ampli ventall d'entitats i sindicats de la comunitat educativa com la Intersindical-CSC, la Ustec, la CGT, el CAU-IAC, el Sindicat d'Estudiants, el Sepc, Docents per la República, Col·lectiu de Mares i Àvies per la República Catalana, Universitats pels Drets Civils, l'ANC i la FaPaC. Crits com 'Si toqueu els fills, trobareu les mares' o 'No són violents, són valents' s'han sentit en una marxa que ha acabat a plaça Sant Jaume després de recórrer el carrer Pelai, Fontanella i la Via Laietana sense incidents.

Els organitzadors han assegurat que la mobilització demostra unitat d'acció del sector de l'ensenyament per respondre a la "repressió policial brutal" de les manifestacions contra la sentència del procés, una situació que per Koki Gassiot, membre del personal d'administració i serveis de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), es pot qualificar "terrorisme d'Estat" contra la ciutadania catalana.

Gassiot, que forma part dels Col·lectius Assemblearis d'Universitats de la Intersindical Alternativa de Catalunya (CAU-IAC) ha assegurat que, amb aquesta manifestació, volen "posar en evidència la repressió i la violència policial" que han patit els estudiants que han protestat contra les condemnes del Tribunal Suprem. "És absolutament indignant, és una situació que es pot definir de terrorisme d'Estat contra una ciutadania que només vol exercir els seus drets", ha reblat abans d'assegurar que el ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaksa "hauria de ser jutjat per terrorisme d'Estat". A més, també ha demanat la dissolució de la Brigada Mòbil dels Mossos d'Esquadra i la retirada dels cossos policials espanyols de Catalunya.

I és que les forces de seguretat i els seus responsables polítics han sigut el blanc de les crítiques dels concentrats que han cridat 'Fora les forces d'ocupació' mentre passaven per davant de la Prefectura de la Policia Nacional a la Via Laietana. També s'han sentit càntics en contra dels Mossos d'Esquadra i algunes persones han demanat la dimissió del conseller d'Interior, Miquel Buch. Un d'ells, ha sigut el portaveu de l'Ustec, Ramon Font que, en declaracions als mitjans, ha demanat, també, l'alliberament dels "44 presos polítics" catalans.

Les entitats i sindicats de l'àmbit educatiu han volgut deixar clar que la comunitat "està al costat" dels estudiants que "han rebut violència desproporcionada" i "fins i tot buscada", ha afirmat el coordinador de la sectorial i recerca de l'Assemblea Nacional de Catalunya (ANC), Daniel Crespo. Crespo ha considerat que la "repressió brutal" que anomena "violents" els joves només busca "amagar la violència" que representa, per ell, la condemna d'entre 9 i 13 anys pels líders independentistes.

La concentració ha tingut un to reivindicatiu i s'ha desenvolupat sense incidents remarcables en el seu trajecte cap a plaça Sant Jaume, on s'ha arribat a dos quarts de vuit del vespre. "El nostre jovent no és violent, és valent", ha assegurat una portaveu de les Mares i els Pares per la República en un escenari instal·lat per l'ocasió al davant del Palau de la Generalitat. A banda de mestres i altres professionals de la comunitat educativa, la manifestació ha comptat amb molts estudiants.

Segons la secretària general del Sindicat d'Estudiants, Coral Latorre, els joves senten la necessitat de "rebutjar la brutal campanya de criminalització mediàtica orquestrada per la dreta espanyolista" contra el jovent que s'ha manifestat. "La resposta policial ens recorda bastant a totes les imatges que els avis ens explicaven de la dictadura franquista, i es veu de forma clara que els seus hereus continuen presents a la judicatura, la policia, l'exercit", ha lamentat. Latorre ha assegurat que "la lluita ha de continuar" i és per això que l'organització dirigeix ha tornat a convocar vaga estudiantil pels dies 30 i 31 d'octubre.

"No podíem no posicionar-nos, hem sortit a defensar la part més important de la comunitat educativa: els alumnes", ha assegurat Marina Sureda, secretaria d'acció sindical d'Educació de la Intersindical- CSC que ha reivindicat el gran nombre d'entitats que s'han adherit a la manifestació i que han firmat el comunicat conjunt.

"Valors trepitjats per botes"

El manifest conjunt, que ha llegit el músic i exdiputat Lluís Llach, apunta que "l'enfollida resposta dels aparells policials estatals i autonòmics i de la judicatura ha estat una repressió digna d'un estat autoritari: pallisses, humiliacions, amenaces de mort, criminalització mediàtica, detencions arbitràries i presons provisionals injustificades que tenen per objectiu terroritzar, coartar la llibertat d'expressió, el dret a la protesta i l'exercici dels drets fonamental". Afegeix que "el diàleg, la justícia, el pensament crític, el respecte a la diversitat, la participació de la ciutadania en els afers públics, i la resolució democràtica de conflictes" són "valors que han estat trepitjats per botes, porres, masmorres, projectils, togues".

Familiars i amics dels nou CDR detinguts també han pujat a l'escenari per demanar el seu alliberament després d'"empresonaments injustos i arbitraris". Han denunciat "agressions" patides durant les detencions i a la comissaria. Han dit que "per moltes famílies aquesta setmana ha estat un infern". L'acte ha acabat amb el càntic dels 'Segadors'.

Una altra mostra d'unitat de la comunitat educativa que es veurà aquesta setmana és el manifest conjunt per reclamar la llibertat dels independentistes condemnats pel Tribunal Suprem i per rebutjar la violència policial que han rebut els joves, que aprovaran els claustres de les universitats catalanes en els propers dies, ha explicat la Montse, portaveu de la plataforma d'Universitats pels Drets Civils i la Democràcia.