La Fiscalia sueca va anunciar ahir que no continuarà la investigació per presumpta violació contra el fundador de Wikileaks, Julian Assange.

La subdirectora de la Fiscalia, Eva-Marie Persson, va explicar que s'ha pres la decisió perquè les proves s'han afeblit considerablement amb el pas del temps, perquè els fets són de l'agost del 2010.

Segons va recordar la Fiscalia en un comunicat, la investigació preliminar contra Assange per un suposat cas de violació s'havia reprès el 13 de maig passat, després que l'australià abandonés l'ambaixada de l'Equador a Londres, on va refugiar-se per evitar la seva extradició a Suècia el juny del 2012.

Des de llavors, s'han fet alguns procediments, inclosa l'entrevista de testimonis, però s'ha arribat a la conclusió que les proves s'havien afeblit.

«M'agradaria subratllar que la part agreujada ha sotmès una versió creïble i fiable dels esdeveniments», va assenyalar Persson. «Les seves declaracions són coherents, àmplies i detallades», va afegir.

No obstant això, segons la número dos de la Fiscalia, la situació de les proves s'ha «afeblit tant que ja no hi ha motius per continuar la investigació». La Fiscalia ja havia suspès el 2017 la investigació contra Assange per aquest cas després d'esgotar-se totes les opcions per avançar.

Wikileaks celebra la decisió

La directora de Wikileaks, Kristinn Hrafnsson, va celebrar la decisió. «Suècia ha abandonat la seva investigació preliminar contra Assange per tercer cop, després de reobrir-la sense cap nova prova o informació», va subratllar en un comunicat. «Enfoquem-nos en l'amenaça que Assange ha estat advertint durant anys: la persecució bel·ligerant dels Estats Units i l'amenaça que planteja a la primera esmena», va afegir.

Set anys a l'ambaixada

Assange, de 48 anys, va passar set anys tancat a l'ambaixada de l'Equador a Londres, però la retirada de l'asil del país sud-americà va suposar el seu arrest l'abril del 2019. Malgrat haver complert una pena de 50 setmanes de presó per violar la llibertat condicional el 2012, continua a la presó mentre s'examina la seva possible extradició als Estats Units, on està acusat de 18 càrrecs per filtrar documents secrets.

La propera vista està prevista el 19 de desembre, si bé el procediment no arrencarà fins al febrer del 2020. Si finalment fos extradit i condemnat als Estats Units, Julian Assange s'enfronta a una possible pena de diverses dècades de presó.