El 96% de metges d'atenció primària a Catalunya denuncia sobrecàrrega en el seu lloc de treball, segons una enquesta feta per Metges de Catalunya (MC), sindicat que preveu portar aquesta situació davant la Inspecció de Treball.

Metges de Catalunya presentarà avui una denúncia davant Treball contra l'Institut Català de la Salut (ICS) per no haver complert les mesures que es van acordar fa un any per posar fi a la vaga del sector d'atenció primària que va tenir lloc al novembre del 2018.

El president i la secretària del Sector Primària ICS de Metges de Catalunya, Javier O'Farrill i Elena Bartolozzi, respectivament, van alertar ahir de la situació de «sobrecàrrega laboral crònica» que viu el sector. «La implementació de les mesures necessàries està sent de forma lenta i desigual, i no aconseguim que aquest procés d'implementació es dugui a terme amb la mateixa rapidesa en tots els territoris», va assenyalar O'Farrill.

Segons l'enquesta feta per MC aquest novembre, a 1.260 facultatius -metges de família, pediatres, odontòlegs i ginecòlegs-, el 96% dels professionals continuen assumint sobrecàrrega assistencial, tot i que el 45,1% confessa tenir-ne menys que l'any passat, i només el 4% afirma treballar en condicions òptimes. «Els professionals que noten menys sobrecàrrega estan on s'han implementat les mesures», va recordar O'Farrill.

Per territoris, els equips d'atenció primària (EAP) de Barcelona, Lleida i Catalunya Central són els més afectats per l'excés de treball, mentre que Girona, seguit per Terres de l'Ebre i l'àrea Metropolitana Nord, són els que més han notat les millores acordades l'any passat. Una altra de les queixes principals del sindicat és la contractació insuficient de facultatius per atendre la població en bones condicions, ja que el 68,8% dels enquestats ha reconegut que «no té garantit un temps adequat per a cada tipus de visita a la seva agenda». «El programa informàtic que utilitzem mostra que el 80% del temps de la consulta ho vam passar davant de la pantalla de l'ordinador», va afegir Bartolozzi.

Per la seva banda, l'ICS ha replicat que s'han incorporat 307 metges d'atenció primària que suposen 11.500 hores d'atenció més cada setmana. Pel que fa a la denúncia que MC pretén dur a Inspecció de Treball, l'ICS assenyala «que respecta l'ús d'aquest procediment» i remarca «que en l'última comprovació que va realitzar la inspecció, rebuda l'any 2016 pel mateix sindicat, ja es va presentar tota la informació requerida».