La línia del Seat León a la planta de Martorell ja no produeix cotxes, sinó respiradors sanitaris assistits amb el motor adaptat dels eixugaparabrises. L'empresa, que ha col·laborat amb companyies com Protofy.xyz per crear el respirador OxyGEN, dedica 150 treballadors a la producció i acoblament de les diverses peces que calen per fabricar els respiradors.

Actualment, un respirador està fent un test de llarga durada com a part del procés d'homologació, mentre la línia segueix produint. «La motivació de tots els que participem en aquest projecte és ajudar de la manera que sabem, que és fabricant en sèrie un equip, aquesta vegada per salvar vides», diu Nicolás Mora, de l'àrea de producció de Seat Martorell.

La clau del respirador impulsat a Martorell és l'eixugaparabrises. Amb engranatges impresos a Seat, eixos de caixes de canvis i un motor adaptat, el projecte va començar a agafar forma. L'equip d'enginyers de l'empresa automobilística va dissenyar fins a 13 prototips abans d'arribar al model final. «Modificar una línia de muntatge que fabrica subxassís, una peça de cotxes, i poder-la transformar per fabricar respiradors ha estat una feina complexa en la qual s'han implicat moltes àrees de l'empresa, i ho hem fet en el temps rècord d'una setmana», afegeix Sergio Arreciado, de l'àrea d'Enginyeria de Processos de Seat.