El president de França, Emmanuel Macron, va demanar ahir al seu homòleg rus, Vladímir Putin, que s'aclareixin sense demora «les circumstàncies i responsabilitats» de l'«intent d'assassinat» de l'opositor rus Alexéi Navalni.

Macron va considerar «imperatiu» aclarir el succeït i va subratllar a Putin en una conversa telefònica que França, a partir de les seves pròpies anàlisis, comparteix les conclusions dels seus socis europeus, que determinen que Navalni va ser enverinat amb un agent tòxic del grup militar Novichok. L'Elisi va indicar en un comunicat que el president francès va expressar «la seva profunda preocupació per l'acte criminal perpetrat» contra Navalni i va destacar que «és necessari un aclariment per part de Rússia en el marc d'una recerca creïble i transparent». Macron va mostrar «la completa solidaritat amb Alemanya» sobre les conseqüències i iniciatives que han d'extreure's d'aquesta situació, deia la nota.

Navalni va patir el passat 20 d'agost un col·lapse durant un vol de Sibèria a Moscou, la qual cosa va forçar un aterratge d'emergència a la ciutat d'Omsk per rebre tractament en un hospital local. Per sol·licitud de la família i dels seus col·laboradors, va ser traslladat després a Berlín, on està ingressat a l'hospital de la Charité.

La conversa telefònica entre Macron i Putin també va abordar la situació a Bielorússia, Ucraïna i Líbia. Macron «va subratllar de nou la necessitat de donar suport a una solució política que respecti les aspiracions profundes de la població de Bielorússia, sense ingerències exteriors». Sobre Ucraïna, el mandatari francès va sostenir que l'alto-el-foc del passat 27 de juliol constitueix un «avanç significatiu» sobre el qual cal basar-se per aplicar les mesures acordades en la cimera de desembre de 2019 a París, on es va decretar entre altres punts la celebració d'eleccions en les zones que volen la secessió.