Fa dos estius, Víctor Llacuna es va nacionalitzar americà, de manera que en aquestes eleccions ha pogut votar. Nascut a Lima (Perú) el 1969, va créixer a Manresa. Des del 2003 resideix a Massachusetts. És professor d'espanyol.

En espera de saber qui guanyarà, com valora els resultats?

S'esperava que el recompte aniria lent i que, preventivament i sense proves, Trump apel·laria els resultats. El vot demòcrata s'ha fet molt anticipat; el republicà es concentra en el dia de l'elecció. No creia que Trump aconseguís tants vots, després d'una presidència desastrosa. Crec que s'ha apropiat el concepte de patriotisme i que li poden haver arribat per aquí.

Segons com sigui el final, com creu que canviarà el país?

Si guanya Biden, buscarà recuperar l'harmonia interna i amb l'exterior. Si guanya Trump, hi haurà més violència als carrers. Ell viu feliç en el conflicte i en la mentida. El control del Senat i de la casa de representants serà clau per limitar el poder d'acció del futur president.

Com s'han viscut les eleccions on viu?

Massachusetts és un estat «blau» des de fa moltíssims anys. Tot i que el governador és republicà -per cert, ha votat en blanc-, és un estat amb vot de tendència demòcrata moderada. Se sabia que hi guanyaria Biden. L'ambient general és de nervis. Els votants de Trump són minoria, i la gent no té cap mena de problema per criticar-lo, i fins i tot insultar-lo. L'ambient, però, és molt més tranquil que en altres estats.

Com explica l'accentuació de la divisió actual del país?

La resposta del president ha estat legitimar la violència blanca i demonitzar els grups de protesta. Enviar la guàrdia nacional per reprimir ciutadans és una cosa pràcticament inèdita.

Quan ha votat?

Divendres passat, anticipadament, en persona. Com que estic enregistrat com a votant demòcrata, he rebut de tant en tant correus recordant-me que votés i demanant donacions per a la campanya.