Nova condemna a la trama Gürtel. L´Audiència Nacional ha castigat amb penes de fins a 15 anys de presó 19 dels 23 acusats per l´adjudicació il·legal al Grup Correa del contracte per al subministrament de pantalles, so i megafonia que es van utilitzar en la visita del papa Benet XVI a València amb motiu de la V Trobada de les Famílies, celebrada a València els dies 7, 8 i 9 de juliol de l´any 2006. El tribunal xifra el sobrecost pagat en 3,2 milions d´euros.

La sentència, de 556 pàgines, condemna en aquesta peça del cas Gürtel a 13 anys i 7 mesos de presó el líder de la trama, Francisco Correa; a 15 anys i 5 mesos la seva mà dreta, Pablo Crespo; a 6 anys i 9 mesos Álvaro Pérez i l´exdirector de Ràdio Televisió Valenciana (RTVV) Pedro García Gimeno, i a 11 anys i 7 mesos el vicepresident de Teconsa José Luis Martínez Parra.

La resta d´acusats han estat condemnats a penes que van des dels vuit mesos de presó, imposats a Jacobo Gordon, als tres anys per a Francisco Javier Arnuncio Perugio. L´assessor fiscal de Correa Ramón Blanco Balín ha estat condemnat a un any i mig de presó. Dues acusades han estat absoltes, després que Anticorrupció retirés l´acusació contra elles, i dos van morir, un d´ells l´exdirector general de la Policia Juan Cotino, que va perdre la vida pel coronavirus ja iniciat el judici.

La sentència, que condemna per prevaricació, malversació i frau, així com falsedat documental i delictes fiscals, aplica l´atenuant de dilacions indegudes molt qualificada, en haver transcorregut catorze anys des de la data dels fets i dotze des que es va obrir el procediment, així com les de reparació del dany i de confessió sol·licitades pel Ministeri Públic per a García Gimeno i altres 10 acusats que van reconèixer essencialment els fets.

El tribunal també condemna la Fundació V Trobada Mundial de les Famílies com a partícip a títol lucratiu, encara que declara extingida l´obligació de pagament per haver desaparegut tant aquest ens com RTVV i haver assumit les seves obligacions i deutes la Generalitat Valenciana.

Després de valorar les proves, el tribunal conclou que el director general de la televisió valenciana va adjudicar directament a Teconsa, empresa interposada pel grup Correa, un contracte de subministrament de pantalles, so i megafonia amb finalitat d´enriquiment il·lícit pel sobrecost de 3,2 milions d´euros pagat.

El contracte es va signar per un preu excessiu, amb la col·laboració dels empleats públics de RTVV, i es va dotar d´aparença d´il·legalitat; després, els diners que va cobrar Teconsa es van canalitzar cap als diferents beneficiaris a través d´un complicat entramat de factures fictícies i irregulars.

La sentència considera que els acusats van participar en una ficció al servei del frau.