El Departament de Salut va dur a terme ahir un cribratge als alumnes i al personal de l'Escola Arrels de secundària de Solsona després que es detectés un brot de covid entre els seus alumnes. Segons va confirmar el Departament de Salut a Regió7, el brot hauria tingut origen en una festa celebrada en el marc del Carnaval de Solsona on s'haurien contagiat, com a mínim, 12 joves d'entre 12 i 17 anys, tal i com va publicar aquest diari en l'edició impresa d'ahir.

D'aquesta manera, es vol conèixer l'abast de l'afectació del brot de covid detectat en els darrers dies. A més del cribratge a Arrels, també es van realitzar tests a alumnes de l'Institut Francesc Ribalta que van ser considerats contactes dels positius del primer centre. Els resultats del cribratge i dels tests dels alumnes del Francesc Ribalta es sabran avui. Un cop es coneguin els resultats dels alumnes de l'Institut Francesc Ribalta, el Departament de Salut no descarta realitzar un cribratge a tot el centre si ho consideren necessari.

L'Ajuntament de Solsona, després d'una reunió entre l'alcalde, David Rodríguez, i representants dels Departaments de Salut i Educació, va decidir tancar les instal·lacions esportives municipals i l'Escola Municipal de Música de Solsona des d'ahir i fins al proper 7 de març. És una de les mesures que ha adoptat el consistori amb l'objectiu d'evitar l'expansió del coronavirus a la capital comarcal. A més, el batlle va alertar que aquestes mesures s'aniran adaptant en funció dels resultats dels tests a què es va sotmetre ahir part de l'alumnat de secundària del municipi. Rodríguez va assegurar que es tracta d'«una primera mesura», el que indica que si els resultats del cribratge són negatius, es podrien ampliar les restriccions encara més.

«Des del consistori som conscients que molts joves han tingut un comportament exemplar», va afirmar ahir l'alcalde. Malgrat tot, sostenia que no s'ha d'amagar la situació, «i de la mateixa manera que després de les festes de Nadal el risc de rebrot va empitjorar a causa de trobades familiars que no s'haurien d'haver fet, ara hem de lamentar alguna actitud que podria ser l'origen del brot». David Rodríguez va assegurar que «no s'ha d'acusar ningú en concret ni cap col·lectiu, sinó conscienciar tothom, joves i adults». «No es tracta de buscar culpables, sinó solucions per frenar la transmissió del virus i evitar situacions de risc», va apuntar el batlle solsoní.

El Centre Sanitari del Solsonès va detectar 30 nous positius de covid-19 entre dilluns i dimecres, mentre que en tota la setmana anterior se n'havien detectat 32 en set dies.A més, l'ens de salut comarcal sospita que 20 dels últims 30 casos detectats puguin ser de la variant britànica del virus degut a «l'elevat nivell de càrrega viral i segons indicis del laboratori». Aquest fet complica encara més la situació sanitària a Solsona ja que aquesta variant del virus és molt més contagiosa que la de Wuhan, que és la que es va expandir arreu del món el març passat. Des del Departament de Salut, però, van explicar que les vacunes que ja s'han posat a part de la població són també efectives per a la variant britànica.