Brussel·les veu positivament l’acostament entre Espanya i el Marroc, produït arran del gir polític del Govern de Pedro Sánchez i la seva acceptació del pla d’autonomia per al Sàhara Occidental dissenyat pel Govern marroquí. Amb tot, la Comissió Europea (CE) també ha deixat clar que qualsevol solució sobre el futur estatus del territori ha de basar-se en un compromís que respecti la resolució del Consell de Seguretat de Nacions Unides.

«El que puc dir sobre la posició d’Espanya és que la Unió Europea (UE) saluda els desenvolupaments positius en les relacions bilaterals entre els seus estats membres i el Marroc, que només pot ser beneficiosa per a la implementació del partenariat euromarroquí en conjunt», va destacar la portaveu d’Exteriors, Nabila Massrali, interrogada sobre el canvi de posició i el possible impacte de la nova posició espanyola sobre el Sàhara Occidental en la importació de gas d’Algèria, una de les fonts energètiques de les quals es nodreix Espanya i més vitals que mai per a reduir la dependència del gas rus.

En tot cas, l’Executiu comunitari va tornar a recordar que la solució al conflicte, entorn de l’antiga colònia espanyola, s’ha de resoldre en el marc de Nacions Unides i va reafirmar el seu suport, com va quedar confirmat en la declaració conjunta de la UE i el Marroc al juny del 2019, «als esforços del secretari general de l’ONU per prosseguir amb el procés polític per arribar a una solució política, justa, realista, pragmàtica, duradora i mútuament acceptable sobre la qüestió del Sàhara occidental».

En la seva declaració, Brussel·les també va puntualitzar que «tota solució ha de reposar en compromisos de conformitat amb la resolució del Consell de Seguretat de Nacions Unides», com va reiterar l’Eurocambra també en una resolució adoptada l’any passat en relació a la crisi migratòria a la frontera entre la UE i el Marroc. Però el canvi de posició d’Espanya podria portar Algèria a tallar el subministrament de gas? «És important de preservar l’estabilitat de la regió», es va limitar a reiterar la portaveu comunitària.