El conseller de Salut de la Generalitat, Josep Maria Argimon, ha explicat que el passaport covid tornarà a ser obligatori a l'interior de la restauració, gimnasos i residències la matinada de divendres. Ho ha dit aquest dilluns a la tarda en una roda de premsa des del Palau de la Generalitat després de la reunió amb la comissió delegada en matèria de covid-19 de la Generalitat. Aquest anunci arriba hores després que Madrid confirmi el primer cas de la variant òmicron a Espanya.

Argimon ha explicat que ara mateix hi ha 6.000 entrades al minut a la pàgina web de La Meva Salut. El Govern va suspendre l'obligatorietat d'ensenyar el passaport covid divendres perquè la pàgina web s'havia saturat des de dijous, quan el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va avalar-ne l’ús.

Argimon ha explicat que la mesura s'aplicarà tal com estava prevista "després d'aquest marge de tres o quatre dies perquè tothom es pugui descarregar el document amb tranquil·litat". Tot i això, ha explicat que hi haurà una "petita diferència". El que certificat serà obligatori per accedir a aquests recintes des dels 13 anys, i no des dels 12 com es preveia inicialment.

Allau de descàrregues

El conseller de Salut ha fet un relat del que ha passat des de dijous al vespre, quan es va començar a detectar un "tràfic elevat" a la pàgina de La Meva Salut. Es van posar en marxa "mecanismes de reforç" i divendres es van registrar 360.000 descàrregues de certificats, així com mig milió d'entrades a La Meva Salut. Són xifres que, en menor o major grau, s'han mantingut durant tot el cap de setmana i també aquest dilluns, fet que ha permès asseverar a Argimon que "l'eina funciona". Des de dilluns passat, segons les dades que ha ofert, s'han emès "prop de dos milions" de certificats.

El titular de la cartera de Salut, que ha subratllat en diferents ocasions la importància de "guardar" el document descarregat per no haver de fer l'operació cada vegada, també ha indicat que el marge fins divendres, quan entri en vigor la mesura ha de servir perquè tothom que tingui dubtes sobre com obtenir el certificat els pugui resoldre. En aquest sentit ha explicat que el divendres hi havia persones que s'adreçaven a Centres d'Atenció Primària perquè "els imprimissin" el document. Una funció que, ha recordat, no és la que pertoca a la xarxa dels CAP.

També ha subratllat que el certificat covid "no és cap document de traçabilitat" i, per tant, ha recomanat a restaurants, gimnasos i residències que en facin una "inspecció ocular", sense necessitat d'haver d'escanejar codis QR o similars. En aquest sentit, també ha recordat que "no hi ha solucions màgiques" per frenar la pandèmia, i que "totes ajuden", per la qual cosa, el certificat covid té igualment la missió "d'ajudar a controlar" la infecció, però no de solucionar-la.

Finalment, també ha indicat que el certificat "tampoc és una mesura per incrementar la vacunació", per bé que, en termes absoluts, hi ha hagut 20.000 noves vaccinacions des de divendres passat. "Si n'hi ha, benvinguda sigui, però el nivell de vacunació a Catalunya és molt bo", ha indicat Argimon.

"El certificat covid no és una mesura per incrementar la vacunació"

Dos possibles positius amb òmicron a Catalunya

Argimon també ha anunciat aquest dilluns que en les properes hores se seqüenciaran els positius de dos viatgers procedents de Sud-àfrica que estan a l'aeroport del Prat per comprovar si són de la variant òmicron. Han arribat a Catalunya via Alemanya i han donat positiu al test d'antigen ràpid. Argimon ha explicat que els resultats es coneixeran dimarts.

El conseller ha recordat que no hi ha evidències "fefaents" que aquesta variant sigui "més transmissible", i ha remarcat que l'augment d'ingressos a Sud-àfrica encara no se sap si és perquè la variant és més severa o perquè simplement hi ha més casos. Argimon ha demanat "paciència" fins que hi hagi certeses entorn de la variant òmicron, i mentrestant que hi hagi molt "cribratge". El conseller també ha recordat que la mascareta és "cabdal" per prevenir aquesta i qualsevol altra variant del virus, així com la ventilació.

En tot cas, i davant la possibilitat que la variant òmicron comenci a ser present a Catalunya -un extrem que el conseller ha admès que tard o d'hora passarà- Argimon ha explicat que l'executiu no té previstes ara com ara noves mesures restrictives.

Una posada en marxa accidentada

L'efímera posada en marxa del certificat covid divendres passat va ser complicada per als diferents sectors afectats. A la Catalunya Central, per exemple, hostalers preguntats per aquest diari asseguraven que el primer dia els va servir "d'aprenentatge", encara que criticaven la feina que els generava haver d'escanejar certificat per certificat.

Durant les hores de bloqueig, aquesta aplicació no permetia ni tan sols accedir-hi per demanar cita prèvia o consultar resultats.