Segueix-nos a les xarxes socials:

Toc de queda a Catalunya: s'aplicarà en municipis de més de 10.000 habitants amb forta incidència de la covid

La mobilitat quedarà reduïda entre la 1 i les 6 de la matinada a partir de la mitjanit del dia 24 a Manresa, Berga, Igualada i vuit municipis més de les comarques centrals

Toc de queda a Catalunya: s'aplicarà en municipis de més de 10.000 habitants amb forta incidència de la covidARXIU/MIREIA ARSO

El toc de queda que la Generalitat de Catalunya vol aplicar a partir de la nit del 23 al 24 de desembre afectarà els municipis de més de 10.000 habitants amb una incidència a 7 dies de 250 casos per cada 100.000 habitants, segons ha explicat aquest dimarts al migdia la portaveu del Govern, Patrícia Plaja. La mesura s'aplicarà a 125 localitats, 11 de les quals de la Catalunya Centrals, entre elles Manresa, Berga i Igualada.

La Generalitat va facilitant amb compte gotes els detalls d'aquest toc de queda, que ahir al vespre va anunciar i que quedaria establert, entre la 1 i les 6 de la matinada, si el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ho aprova. Avui, al matí, Plaja ha especificat que afectaria a les poblacions grans i no ha estat fins a la tarda quan s'ha conegut el llistat de municipis afectats. De les nostres comarques hi figuren Manresa, Berga, Igualada, la Seu d'Urgell, Sant Joan de Vilatorrada, Abrera, Esparreguera, Olesa de Montserrat, Piera, Santa Margarida de Montbui i Vilanova del Camí.

El toc de queda és una de les diverses mesures que la Generalitat ha preparat per aturar l'avanç de la sisena onada de la covid-19, que en paraules d'ahir de Plaja, presenta unes dades epidemiològiques "desbordants". El paquet de restriccions inclou el tancament de l'oci nocturn, la limitació de les reunions a 10 persones i la reducció al 50% de l'aforament a l'interior de la restauració.

En aquest article pots consultar les noves restriccions a Catalunya i què es podrà fer i què no per Nadal.

Aragonès diu que les mesures són "dures", però "eficaces"

El president Pere Aragonès, que ha comparegut després de Plaja des del Palau de la Generalitat, ha justificat el toc de queda i les altres mesures afirmant que la situació de la pandèmia és «crítica». Ha reconegut que les restriccions de mobilitat nocturna i de reunió, entre d’altres, són «dures», però a la vegada ha defensat que són «eficaces».

«Tenim els indicadors disparats i la situació és crítica. Davant una situació com aquesta un Govern no pot quedar de braços plegats, hem d’actuar i hem actuat, quedar-se de braços plegats no era coherent ni responsable, seria temerari, una inhibició», ha dit.

Aragonès, que ahir no va ser a la roda de premsa que va servir per anunciar les mesures, ha remarcat que aquestes arriben en un context de celebracions festives. «Tots voldríem afrontar-les sense restriccions i que les vacunes fossin suficients per estar protegits, però desgraciadament no estem en aquesta situació», ha afegit, descrivint una situació «sobrevinguda» per la variant òmicron de la covid.

A banda, el president ha anunciat recursos per als sectors socials i econòmics afectats, i ha parlat d’un esforç «extraordinari» per vacunar amb la màxima celeritat a majors de 60 anys i col·lectius de risc especialment. «Fem una crida a la població a protegir-se, a prendre mesures», ha remarcat.

El comitè científic assessor de Salut no descarta "un confinament de durada curta" en el pitjor dels escenaris

El comitè científic assessor de Salut no descarta "un confinament de durada curta" en el pitjor dels escenaris, tal "com estan fent altres països d'Europa". Aquesta és una de les conclusions del darrer informe que va presentar el dilluns passat al Govern. Així, en cas que les mesures proposades "no fossin prou efectives", aquesta seria una de les propostes si la transmissió comunitària estigués descontrolada i excedís les capacitats de resposta del sistema sanitari. En l'escenari actual, els experts apostaven per una sèrie de recomanacions molt clares: aplicar més restriccions, accelerar la vacunació de terceres dosis, ampliar l'ús del passaport covid, facilitar l'accés als TA i revisar la quarantena dels contactes estrets.

Prem per veure més contingut per a tu