La presidenta d’Adif, María Luisa Domínguez González, ha atribuït l’avaria a una fallada de hardware, en concret, dels discs durs i ha assegurat que han obert una investigació per descobrir què els ha malmès. L'error s'ha detectat en el moment en què s'estava intentant fer una actualització del programari de telecomunicacions programada a la 1:10. Al cap de deu minuts, els responsables de l'empresa Atos Unify han detectat problemes en el procés i, després d'intentar completar-lo durant prop d'una hora han decidit substituir els discs durs i tornar a carregar el sistema.

L’avaria ha impedit que circulessin els 200 trens que formen la xarxa de Rodalies i mitja distància de Renfe aquest matí durant 3 hores i mitja. Domínguez ha detallat que aquesta actualització és "rutinària" i ja s'havia fet amb èxit a Castelló i Madrid.

Entorn les sis de la tarda, la ministra de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, Raquel Sánchez, ha anunciat a través de Twitter els serveis de Rodalies de Catalunya han recuperat la "normalitat".