En estat crític un jove de 18 anys i una nena de 9 després d’ofegar-se en platges catalanes

Un total de 77 persones a tot Espanya, 17 d’elles a Catalunya, han perdut la vida ofegades durant aquest mes de juliol en zones aquàtiques

Redacció

La nena de 9 anys rescatada aquest dissabte quan s’ofegava en una platja de Castelló d’Empúries –amb bandera verda i, en aquell moment, sense la presència de socorristes– està greu a l’uci Pediàtrica de l’hospital Josep Trueta de Girona. Mentrestant, un jove de 18 anys també està crític després de patir un altre ofegament al sorral de Pineda, a Vila-seca (Tarragonès), en què onejava la bandera groga.

Un total de 77 persones a tot Espanya, 17 d’elles a Catalunya, han perdut la vida ofegades durant aquest mes de juliol en zones aquàtiques, que sumades a les morts comptabilitzades en els mesos anteriors, arriben a la preocupant xifra de 248 víctimes.

La nena de 9 anys va patir el contratemps mentre era amb la seva germana a la platja de Can Comes. La seva germana, de 6 anys, es manté també hospitalitzada en el mateix centre tot i que el seu estat no és tan greu. Els pares estan rebent ajuda psicològica. El succés, avançat pel ‘Diari de Girona’ (Prensa Ibérica), es va produir poc després de les dues de la tarda en aquesta platja situada en ple parc natural dels Aiguamolls de l’Empordà. Per causes que encara es desconeixen, les dues menors van perdre el control mentre es banyaven a la zona que hi ha davant un càmping de la localitat.

Les nenes van poder ser rescatades de dins de l’aigua per altres banyistes. Mentrestant, socorristes d’altres zones del voltant van acudir a l’emergència, igual que Policia Local de Castelló d’Empúries.

Una de les nenes, la de sis anys, va poder ser recuperada gràcies a les maniobres de reanimació cardiopulmonar (RCP). La seva germana, però, no va aconseguir ser reanimada.

Respecte al jove de 18 anys que continua hospitalitzat en estat crític, el Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) va informar que va rebre l’avís a les 12.40 hores. Es dona la circumstància que, fa una setmana, un home de 38 anys també va haver de ser atès pel SEM després d’ofegar-se al mar. Va ser traslladat a l’hospital de Santa Tecla (Tarragona) i el seu estat de salut no és greu.

Fa anys que la Federació Espanyola de Salvament i Socorrisme (RFESS) i l’Associació Nacional de Seguretat Infantil reclamen al Govern que concedeixi la mateixa importància als ofegats que a les víctimes de trànsit. Les dues entitats exigeixen campanyes ministerials que mostrin els riscos que comporta l’aigua, especialment entre els menors, amb què qualsevol badada pot ser mortal i que triguen amb prou feines uns 27 segons a ofegar-se. Només així –adverteixen– es provocarà un canvi de mentalitat.