El Govern estudia recollir informació dels entorns de les víctimes i els assassins per prevenir nous feminicidis

L'executiu valora un canvi d'estratègia per passar d'una anàlisi més descriptiva a una de més qualitativa

La consellera d'Igualtat i Feminismes, Tània Verge, atén els mitjans

La consellera d'Igualtat i Feminismes, Tània Verge, atén els mitjans / ACN

ACN

El Govern estudia recollir informació dels entorns de les víctimes i els assassins per prevenir nous feminicidis. Segons informa la conselleria d'Igualtat i Feminismes en un comunicat, el grup d’anàlisi dels feminicidis valora un canvi d'estratègia per passar d'una anàlisi més descriptiva a una de més qualitativa. Fins ara es recollia informació sobre si la dona havia acudit o no a algun dels serveis especialitzats, la tipologia de violència, l’àmbit en què es produïa o si s’havia atès alguna urgència anterior relacionada. Ara es pretén recollir informació sobre la història de vida d'aquestes dones i la vivència de l'entorn tant de la víctima com de l'assassí per veure quines situacions es podrien haver detectat abans i prevenir nous casos.

Igualtat i Feminismes hi està treballant amb expertes com la professora Patsilí Toledo, assessora de l'ONU en matèria de feminicidis.

El comunicat s'ha fet públic després dels feminicidis a Girona i a Barcelona de la setmana passada i després que la directora general per a l'Erradicació de les Violències Masclistes, Laia Rosich, hagi assistit aquest migdia al comitè de crisi convocat pel Ministeri d'Igualtat on s'han avaluat els darrers tres feminicidis que s’han produït a Catalunya entre juny i juliol.

9 feminicidis des de principis d'any

El grup d'anàlisi dels feminicidis de Catalunya, creat l’any 2012, es reuneix sempre que hi ha un feminicidi i cada tres mesos de manera ordinària. A Catalunya s’han produït nou feminicidis aquest 2023. Des del 2012, 123 dones han mort assassinades per la violència masclista i 91 fills i filles han quedat orfes de mare.

Augment de les indemnitzacions

En l'àmbit de les indemnitzacions, el Departament n'ha augmentat els imports aquest 2023 i ha reconegut per primera vegada la violència vicaria, és a dir, el dret de la mare a ser indemnitzada per l’assassinat del seu fill o filla. A més, s’han simplificat els tràmits. Pel que fa a les dones supervivents d’alguna de les formes de violència especificades a la Llei 5/2008 i amb sentència ferma, no hauran d’acreditar lesions ni seqüeles amb un comunicat mèdic o sentència judicial per poder cobrar la indemnització. 

Serveis especialitzats

D'altra banda, entre aquest 2023 i 2024 s'obriran nous Serveis d'Intervenció Especialitzada per a l’atenció a les violències masclistes (SIE) arreu de Catalunya, que se sumaran als 17 ja existents, un dels quals estarà especialitzat en violències digitals. A banda, a la tardor es posarà en funcionament el nou Servei d’Intervenció en Crisi, amb capacitat de desplaçar-se amb rapidesa a qualsevol municipi per proporcionar presencialment atenció psicològica d’urgència per a dones que hagin patit violències masclistes.