Segueix-nos a les xarxes socials:

En directe

Última actualització 20:08

DIRECTE | L'ANC clou la Diada avisant que "qualsevol negociació amb Madrid ha de ser per la independència"

DIRECTE | L'ANC clou la Diada avisant que "qualsevol negociació amb Madrid ha de ser per la independència"Pau Brunet

L'independentisme ha reunit aquesta tarda 1150.000 persones en una gran manifestació convocada per l'Assemblea Nacional de Catalunya (ANC) a Barcelona segons la Guàrdia Urbana. Al matí, els protagonisme l'han tingut els actes locals, com les ofrenes celebrades a la plaça Onze de Setembre de Manresa, a la plaça de l'Hospital de Moià i al Parc del Pla de l’Alemany de Berga.

En el marc de l'11 de setembre, també s'han fet altres actes a la Catalunya central, com per exemple, la Marxa de Torxes per la Independència, que a Manresa es va recuperar aquest diumenge després del parèntesi de l'any passat per manca de consens i que a Berga va reunir un centenar de persones.

Per mantenir-te informat de tota l'actualitat de la Diada, en aquest article t'expliquem l'última hora tant de la manifestació a Barcelona com dels le reaccions posteriors, i et detallem la informació dels actes previs repartits per tot el territori.

La manifestació de l'esquerra independentista congrega 5.000 persones

Unes 5.000 persones, segons els organitzadors, han participat aquest dilluns a la manifestació convocada per l'esquerra independentista amb motiu de la Diada. La marxa ha arrencat cap a un quart de set de la tarda a la plaça Urquinaona i ha arribat a la plaça Comercial, davant d'El Born Centre de Cultura i Memòria, a dos quarts de vuit del vespre, on té lloc l'acte polític. A l'alçada del passeig de Lluís Companys uns encaputxats han cremat una pancarta amb fotografies del president de la Generalitat, Pere Aragonès, i de l'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni. Una pancarta amb el lema 'Som Països Catalans' ha encapçalat la marxa i s'han sentit proclames com 'sense desobediència no hi ha independència' o 'Urquinaona, ho tornarem a fer'.

Uns encaputxats cremant una foto d'Aragonès i Collboni a la manifestació de l'esquerra independentista

S'acaba l'acte principal de la Diada

La manifestació en el marc de la marxa a Barcelona per la Diada de Catalunya han arribat a la seva fi. Minuts abans de les 20 h, els assistents començaven a abandonar el punt on s'ha conclòs l'acte amb parlaments de representants d'algunes de les entitats participants. Recupera la galeria amb les millors imatges de la jornada, a continuació:

Així ha estat la manifestació convocada per l'ANC per la Diada a Barcelona amb el lema 'Via Fora'

77

Ball de xifres en el recompte d'assistents

115.000 persones segons la Guàrdia Urbana, 800.000 segons els organitzadors, han participat aquest Onze de Setembre a la manifestació convocada per l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) a Barcelona sota el lema 'Via Fora'. L'acte ha començat a l'hora simbòlica tradicional de les 17.14 h des de quatre punts de la ciutat, la Ciutat de la Justícia, l'Escola Proa, l'Estació de Sants i Hisenda. Cadascuna de les columnes estava batejada amb un dels noms "dels valors fonamentals que tindrà la República Catalana: llibertat, llengua, país i sobirania". Les quatre columnes han seguit els seus itineraris fins arribar a la plaça Espanya, on han confluït i on hi ha hagut el final d'acte amb els parlaments de les entitats participants.

Dolors Feliu: "Res no s'ha acabat encara"

 La presidenta de l'Assemblea Nacional Catalana, Dolors Feliu, ha advertit que "qualsevol negociació amb Madrid ha de ser per la independència" i perquè es reconegui el resultat del referèndum de l'1 d'octubre de 2017. Feliu ha clos la manifestació de l'ANC per la Diada, que enguany ha coincidit amb plenes negociacions per a la investidura del proper president del govern espanyol. Per a Feliu, "només és assumible una negociació" per a la governabilitat de l'estat espanyol "si hi ha un reconeixement explícit de la legitimitat del referèndum de l'1-O". "No volem més intents d'encaix amb l'estat espanyol", ha afegit des de la plaça d'Espanya de Barcelona, on han confluït les quatre marxes de la protesta d'aquest 2023.

Xavier Antic: "les entitats s'han conjurat per cohesionar el moviment"

El líder d'Omnium Cultural, Xavier Antich, ha assegurat que en una Diada marcada per la investidura a l'Estat, les entitats s'han conjurat per "cohesionar un moviment plural i que té com a objectiu assolir la independència". De fet, ha exclamat que si alguna cosa "pot fer por a l'Estat, és la cohesió del moviment. Ha instat la població a mantenir-se en "moviment permanent", per poder "viure en llibertat".

Jordi Gasieni demana caminar cap a la independència des de la política municipal

En la línia de Lluís Llach, el president de l'Associació de Municipis per la IndependènciaJordi Gasieni ha assegurat que actes com el d'aquest dilluns en el marc de la Diada, ha d'ajudar a "cohesionar el moviment independentista". També reclamat "anar en compte amb els pactes", ja que "l'independentisme ha de ser fort des de cada municipi". La política municipal, per tant, segons el representant, ha explicat que les "institucions" i la "política nacional" és clau per avançar cap a la independència.

Lluís Llach: "L'independentisme, desunit, perd força"

Un dels primers discursos de la tarda ha estat de Lluís Llach, en representació del Consell per la República, qui ha demanat fermament la unitat del moviment independentista. Hha assegurat que en els últims 6 anys, "s'ha intentat destruït la vida de molts independentistes". Tot i això, assegurava, "tornem a ser aquí" perquè coneixem "millor l'enemic" i també "les nostres mancances". Ha fet una crida a la unitat de l'independentista, assegurant que el moviment, desunit, "perd força". El cantant i activista ha assegurat que si l'1-O d'octubre, en aquest sentit, "va deixar una lliçó", és que "només si tots hi som, podrem avançar cap a la independència".

Primeres xifres d'assistència

115.000 persones han participat a la marxa pels carrers de Barcelona en el marc de la Diada de Catalunya, segons la Guàrdia Urbana de Barcelona. Aquesta xifra suposa una important davallada respecte a la que la mateixa font va donar de la marxa de 2022, on es van comptar 150.000 assistents. L'Assemblea Nacional de Catalunya encara no ha aportat la seva estimació.

Comencen les actuacions

Mentre arriba la totalitat de manifestants a la plaça d'Espanya, actuen actuen Fetus, Després, Triquell, Figaflawas i Jazz Woman.

La CUP creu que l'autodeterminació s'ha deixat enrere

 El diputat de la CUP-NCG Xavier Pellicer ha acusat Junts i ERC d'haver-se "deixat l'autodeterminació pel camí" en la negociació amb el PSOE i Sumar per investir el secretari general dels socialistes, Pedro Sánchez, president del govern espanyol. En declaracions a la premsa a l'inici de la manifestació independentista alternativa de la Diada, a Barcelona, ha retret als dos partits que facin "la política de sempre, del peix al cove" i que hagin deixat de banda, ha dit l'autodeterminació. "Han posat al centre una proposta d'amnistia a Madrid que ja veurem com és si hi és", ha afirmat.

El diputat de la CUP, Xavier Pellicer, a la manifestació de l'esquerra independentista per la Diada

Es troben les quatre capçaleres

Les quatre marxes anomenades Llengua, Sobiranía, País i Llibertat que han sortit de diferents punts de Barcelona s'han trobat ja a plaça d'Espanya. Les capçaleres, juntes, han unit les quatre pancartes que portaven i s'hi ha pogut llegir el missatge "per la independència, via Fora".

Les quatre columnes comencen a arribar a plaça d'Espanya

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, i la delegació d'ERC ja han arribat a plaça d'Espanya amb la columna de la llengua. Poc a poc, les quatre remificacions van arribant al punt final de la manifestació.

Comença la manifestació de la CUP a Urquinaona

Sota el lema 'Som un poble que lluita', l'esquerra independentista ja ha arrencat la manifestació prevista per a les 18 hores. La manifestació de la CUP també s'ha programat i ja ha començat a moure's a Girona.

El govern s'afegeix a la columna de la llengua

El president Pere Aragonès i una representació del govern de la Generalitat s'han afegit a la cua d'una de les columnes de la manifestació quan passava davant del mercat d'Hostafrancs i enfilava cap a plaça d'Espanya.

Què vol dir 'Via fora'?

'Via fora' és el lema de la convocatòria de la manifestació que està recorrent el centre de Barcelona. El lema 'Via fora' -històric crit d'alarma a la Catalunya medieval-, insta la població a sortir al carrer i mobilitzar-se enfront de l'amenaça. La manifestació està avançant de manera molt lenta cap a la plaça de Espanya. La columna que reclama els drets civils és la que sembla arribarà abans.

Borràs nega que Junts tingui una nova estratègia

La presidenta de Junts, Laura Borràs, ha negat que el seu partit tingui una nova estratègia després que s'hagi obert a negociar la investidura de Pedro Sánchez amb condicions. "Tenim la mateixa estratègia de sempre: amnistia com a punt d'inici i autodeterminació com a punt final. No hi ha cap canvi", ha assegurat en declaracions als periodistes de de la manifestació de l'ANC amb motiu de la Diada. Borràs considera que l'Onze de Setembre d'aquest any suposo una "embranzida" perquè, segons ha dit, l'independentisme "ha tornat a agafar la iniciativa".

La presidenta de Junts, Laura Borràs, a la manifestació de la Diada

Temperatures elevades a Barcelona durant la manifestació de la Diada

La temperatura a la ciutat de Barcelona se situa en aquests moments per sobre dels 26 graus, encara que la sensació és molt major. Les elevades temperatures obliguen els manifestants a buscar sobres o fins i tot es veuen paraigües.