Berga reivindica la desobediència durant la Marxa de Torxes

Prop d’un centenar de persones recorren els carrers del barri antic per reclamar més unitat i lideratge dins del moviment independentista 

Laura Serrat

Laura Serrat

"La independència no es negocia, s'exerceix". Aquesta ha estat una de les reivindicacions clau de la Marxa de Torxes de Berga, que ha aplegat prop d'un centenar de persones aquest diumenge al vespre en un recorregut pel barri antic que ha culminat a la plaça de les Fonts. La marxa, organitzada per l'esquerra independentista, ha inclòs la lectura d'un manifest per defensar que "no és moment de pactar, sinó de tornar a l'ofensiva per aconseguir la independència".

Darrere la pancarta "la flama segueix viva", els participants han iniciat el recorregut des de la plaça de Santa Magdalena fins a la plaça de les Fonts, passant pel barri vell, amb crits que demanaven "la independència", "ni França, ni Espanya, Països Catalans" o "ni un pas enrere". Entre les veus dels concentrats, s'han llançat crítiques contra la falta d'unitat entre els partits independentistes. "Necessitem gent valenta capaç de liderar el moviment", ha considerat la berguedana Rosa Boixader. "Sense empenta i convicció no aconseguirem els canvis", ha afegit el també berguedà Josep Lluís Roma.

Les torxes han il·luminat els carrers del barri antic fins a la plaça de les Fonts, on s'ha dut a terme la lectura d'un manifest que ha condemnat "una societat patriarcal i capitalista que oprimeix a la població en benefici d'una minoria". En aquest sentit, una de les portaveus de l'organització que ha llegit el discurs ha defensat que "la responsabilitat està en mans de la classe treballadora, perquè no hi tenim res a perdre". Durant la proclama també s'han dirigit crítiques als partits independentistes "que negocien la independència amb l'Estat" i s'ha apel·lat a l'esperit de l'1 d'octubre "per tornar a sortir als carrers".

L'alcalde de Berga, Ivan Sànchez, també ha participat en la Marxa de Torxes, així com altres regidors cupaires de l'Ajuntament, i ha posat en relleu la importància de "no perdre l'esperança". El batlle ha recordat altres moments de la història en què el moviment flaquejava per explicar "que mai hem defallit i tampoc ho farem ara". Tot i això, ha considerat que "cal més unitat entre els partits i un full de ruta per a la independència".

Subscriu-te per seguir llegint