Manifestació de la Diada 2023: horari i recorregut

Consulta els carrers per on passarà la marxa d'aquest 11 de setembre a Barcelona

Redacció

L’Assemblea Nacional Catalana (ANC) ja ha fet públic quin serà el recorregut de la Diada del pròxim 11 de setembre. Sota el lema ‘Via Fora!’, l’organització independentista ha previst una manifestació conjunta però dividida en quatre columnes que convergiran a la plaça d’Espanya, com una manera d’augmentar la paràlisi de la ciutat aquell dia. La presidenta de l’ANC, Dolors Feliu, ha afirmat que aquesta manifestació «interpel·larà de manera directa Europa», per la qual cosa per a les samarretes d’aquest any han escollit els colors de la bandera de la UE: groc i blau.

La manifestació busca aprofitar que Espanya presideix aquest semestre el Consell de la UE per reclamar a Europa que s’impliqui més en el conflicte català i deixi de tractar-lo com un «assumpte intern». «Volem alçar la veu per fer arribar a Europa que Cataluya és una nació no reconeguda dins de l’Estat espanyol i reprimida, i que lluitem en pau, amb eines democràtiques», ha dit Feliu. Segons ha detallat l’entitat, ‘Via Fora!’, és un lema medieval que «crida a sortir al carrer a defensar el país i lluitar per la seva llibertat», i amb el qual l’entitat reivindica la independència a través de vies democràtiques. «Després del fracàs del diàleg amb Espanya, fa falta que la ciutadania agafi les regnes i torni a la confrontació», ha reclamat.

La protesta sortirà de quatre punts de Barcelona: la Ciutat de la Justícia, l’Escola Proa, l’Estació de Sants i l’edifici d’Hisenda, «enclavaments de denúncia i reivindicació dels drets i llibertats perdudes pel colonialisme espanyol». En l’acte polític de la manifestació hi participaran Òmnium i el Consell de la República, a més d’altres entitats de la societat civil que van assistir a la Conferència Nacional del Moviment Civil Independentista organitzada per l’ANC.

Horari i autobusos

Com ja és habitual, la manifestació independentista de la Diada començarà a les 17.14 h. Malgrat això, l'ANC recomana d'arribar a la columna assignada amb antelació, cap a les 16.30 h. A banda dels mètodes convencionals, com el transport públic, com cada any, les assemblees de base organitzen autocars per a anar a Barcelona. En el cas del Bages, per exemple, ja es pot consultar aquí com reservar una plaça dels autobusos de l'ANC.

La convocatòria de l'EsquerraIndependentista

Paral·lelament, l'Esquerra Independentista (EI), integrada per la CUP, Arran, Alerta Solidària, COS, SEPC i Endavant, ha fet una crida a "desbordar els carrers" l'11-S per aturar "l'onada reaccionària" de l'extrema dreta. "Cal acabar amb els discursos d'odi que ataquen la nostra llengua, cultura i poble", ha reclamat la portaveu d'Arran, Marina Gispert, en un acte al Fossar de les Moreres. Respecte a les negociacions postelectorals per a la investidura, Gispert ha criticat la proposta de dos anys de legislatura que ha suggerit el líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, al president del govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez. "S'ha de tornar a situar el conflicte català sobre la taula, rebutgem qualsevol tàctica de l'Estat per pacificar-lo", ha sentenciat.

Sota el lema 'Som un poble que lluita, som països catalans', l'Esquerra Independentista ha convocat diverses mobilitzacions arreu de Catalunya amb motiu de la Diada. En concret, han explicat que a Lleida la manifestació tindrà lloc a les 12 h a la Plaça Paeria, a Girona a les 17 h a la plaça del Vi i a Reus al Mercat Central a les 19.30 h.

Pel que fa a Barcelona, la portaveu d'Arran ha dit que la protesta central tindrà lloc a les 18 h a la Plaça Urquinaona, però que a dos quarts de 10 del matí l'organització té previst fer un acte d'homenatge al militant independentista català, Gustau Muñoz, que seguirà amb una manifestació juvenil fins al Mercat del Born.