Les farmàcies catalanes distribuiran productes menstruals gratuïts a partir del 2024

El Govern destinarà 8,5 milions per al repartiment i la formació dels farmacèutics

Imatge d'arxiu d'una copa menstrual

Imatge d'arxiu d'una copa menstrual / Arxiu

EP

Les farmàcies catalanes distribuiran de franc a partir del primer semestre del 2024 copes menstruals, calces absorbents i comprimides de tela a dones, persones no binàries i homes trans que menstruen a través d'un conveni de col·laboració entre la Conselleria d'Igualtat i Feminismes de la Generalitat i el Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya (CCFC), que compta amb una partida de 8,5 milions.

Ho ha anunciat aquest dijous la consellera d'Igualtat i Feminismes, Tània Verge, després de la signatura del conveni amb el president del CCFC, Jordi Casas, a la seu del Col·legi de Farmacèutics de Barcelona, per garantir l'equitat menstrual en una "acció sense precedents" al món que arribarà potencialment a 2,5 milions de persones.

Reutilitzar productes menstruals d'un sol ús per raons econòmiques

Segons l'enquesta Òmnibus del Centre d'Estudis d'Opinió, un 23% de dones han reutilitzat productes d'un sol ús d'higiene menstrual per raons econòmiques. La mateixa enquesta reflecteix que un 44% de dones han utilitzat productes menstruals que no eren de la seva preferència perquè els que volia eren massa cars. Segons aquestes dades, els productes més utilitzats per la menstruació són les compreses d'un sol ús, utilitzades per un 62%, seguit dels tampons (42%). La copa menstrual la utilitzen el 19% de dones. 

Els interessats hauran de presentar a alguna de les farmàcies que formin part del projecte un codi QR individual i intransferible que trobaran en l'aplicació mòbil La Meva Salut i podran triar un dels tres productes que ofereixen en funció del que millor s'adapti a les seves necessitats.

Verge ha explicat que la mesura persegueix tres objectius: justícia social, per combatre la pobresa menstrual; justícia climàtica, per reduir els 750 milions de residus que es generen cada any en productes menstruals no reutilitzables, i justícia de gènere, per posar fi "als mites i els estereotips".

Casas creu que aquesta mesura reforça el paper dels farmacèutics com a "agents de salut, proximitat i confiança" i la consellera ha previst que hi puguin participar totes o gairebé totes les farmàcies de Catalunya, un total de 3.272 oficines.

"Són la garantia de poder arribar a totes les dones del país, visquin on visquin, i són també espais referents, de confiança i amb l'experiència", ha reivindicat la titular d'Igualtat i Feminismes, que ha agraït l'entusiasme del CCFC .

Formació

La mesura s'emmarca dins el Pla d'equitat menstrual i climateri 2023-2025 que va aprovar l'executiu català al març i la consellera ha concretat que el pressupost de 8,5 milions és la partida que es destinarà el 2024 per a la compra i la distribució de productes a més de formar els farmacèutics.

Amb la formació el Govern assegura l'assessorament a les farmàcies sobre la correcta utilització dels productes, a més de l'acompanyament en els primers episodis de la regla, i els farmacèutics explicaran als interessats el funcionament dels tres productes perquè triïn el que millor s'adapti a les seves necessitats.

"Transformació feminista"

Verge ha reivindicat aquesta mesura com una acció transformadora per trencar els mites i els tabús que afecten la salut i el benestar de les persones que menstruen: "Això és la transformació feminista, seguir sempre endavant fins a aconseguir la igualtat".

"És una acció molt ambiciosa, de gran complexitat, perquè volem garantir el dret a l'equitat menstrual, arribant a tothom i de la manera més accessible i propera possible. Som el primer país que distribuirà gratuïtament a totes les dones productes menstruals reutilitzables", ha reivindicat.