Manifestació independentista de l'1 d'octubre a Barcelona: tot el que se'n sap fins ara

Les entitats independentistes han convocat, coincidint amb el sisè aniversari de l'1-O, una protesta a la plaça de Catalunya, a les 6 de la tarda

Consell de la República, ANC, Òmnium, AMI i Intersindical criden a aprofitar la "debilitat de l'Estat" en un acte on intervindrà Puigdemont

Una gran estelada en la manifestació de la Diada del passat 11 de setembre

Una gran estelada en la manifestació de la Diada del passat 11 de setembre / EFE/REUTERS/EP/ACN

Nico Tomás (ACN) / Redacció

Les entitats independentistes convoquen una manifestació unitària, amb motiu del sisè aniversari del referèndum de l'1-O, el diumenge 1 d'octubre a les 6 de la tarda a la plaça Catalunya de Barcelona. Sota el lema 'Defensem l'1 d'octubre', el Consell de la República, l'ANC, Òmnium Cultural, l'AMI i la Intersindical han fet una crida a partits, institucions i ciutadania a aprofitar la "debilitat de l'Estat" per aconseguir l'amnistia i l'autodeterminació. A l'acte hi intervindran els màxims dirigents d'aquestes organitzacions, entre ells l'expresident Carles Puigdemont, com a líder del CxR. S'han mostrat confiats que no es repetiran escenes "rebutjables" com les escridassades de l'any passat a l'expresidenta del Parlament Carme Forcadell.

Com serà la manifestació de l'1 d'octubre?

El format de la manifestació serà un acte polític a la plaça Catalunya, on intervindran els màxims dirigents de les cinc entitats convocants: Carles Puigdemont (CxR), Dolors Feliu (ANC), Xavier Antich (Òmnium), Jordi Gaseni (AMI) i Sergi Perelló (Intersindical). El lema escollit ha estat 'Defensem l'1 d'octubre: independència, autodeterminació i amnistia'.

"Les entitats més importants volem tornar a reafirmar que hi ha unitat i que treballem conjuntament"

En roda de premsa al Col·legi de Periodistes aquest dijous, el portaveu del Consell de la República, Antoni Castellà, ha remarcat que volen donar un "missatge de força i d'unitat". En aquest sentit, ha defensat: "En un moment en el qual l'independentisme està en una cruïlla important, que des de l'Estat intenten desgastar l'independentisme, les entitats més importants volem tornar a reafirmar que hi ha unitat i que treballem conjuntament".

En aquest sentit, Castellà ha fet una crida a la ciutadania a mobilitzar-se i ha estès una invitació "a tots els partits i institucions" perquè diumenge de la setmana que ve es pugui "donar la imatge que en les coses essencials se segueix mantenint la unitat". Han tingut una "rebuda positiva" i confien que hi seran tots.

"L'Estat espanyol està en un dels moments institucionals de la seva història i per això fem una crida per demostrar l'1-O la força unitària de l'independentisme", ha defensat el portaveu del Consell de la República. En la mateixa línia, Jordi Arcarons, d'Òmnium, ha defensat que cal "enfortir la lluita per afeblir l'Estat en un moment clau".

La llei d'amnistia serà un dels reclams centrals de la manifestació

La commemoració del sisè aniversari de l'1-O arriben en plenes negociacions per a la investidura de Pedro Sánchez, amb una llei d'amnistia damunt la taula. I l'amnistia serà un dels reclams centrals de la manifestació. "No es pot processar ningú que participés en l'1-O perquè allò no va ser cap delicte", ha assegurat Castellà.

No esperen escridassades

Preguntat per les escridassades que es van produir l'any passat contra l'expresidenta del Parlament Carme Forcadell, les entitats s'han mostrat convençudes que aquelles escenes "censurables i lamentables" no es tornaran a produir. Ha subratllat que aquells no van ser "compartits" per la majoria d'assistents a la manifestació i ha recordat que el context ha canviat durant l'últim any.

Absència de la Cambra

Entre les organitzacions convocants de la manifestació unitària de l'1-O també havia de ser-hi la Cambra de Barcelona, però finalment s'ha absentat de la roda de premsa de presentació a conseqüència de les eleccions celebrades aquesta setmana. "Hi ha un resultat que en aquests moments no té resolució de qui és el nou president i la Junta sortint ens ha demanat quedar en 'stand by'", ha explicat Castellà.