Aragonès convida el papa Francesc a la commemoració del mil·lenari de Montserrat

El pontífex ha rebut el president de la Generalitat, que li ha traslladat la lluita de Catalunya per combatre les desigualtats

També han abordat la guerra entre Israel i Hamàs a Gaza

El Papa Francesc saluda el president de la Generalitat, Pere Aragonès, en audiència privada

El Papa Francesc saluda el president de la Generalitat, Pere Aragonès, en audiència privada / ACN

Albert Segura (ACN)

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha traslladat al papa Francesc l'esforç que la Generalitat està duent a terme per combatre les desigualtats a Catalunya. El pontífex ha rebut Aragonès aquest dilluns en audiència privada al Vaticà, on han abordat altres problemàtiques internacionals com el conflicte entre Israel i Palestina. Aragonès també li ha compartit el calendari d'actes previstos per commemorar el mil·lenari de Montserrat i s'ha posat a la seva disposició per si vol ser-hi present, fet que dependrà de l'agenda papal. Just després de la trobada, el Papa ha hagut de renunciar a la lectura d'un discurs per motius de salut, sense que això hagi afectat la reunió amb Aragonès.

Aragonès ha qualificat la trobada amb el papa Francesc de "molt amable". Ha estat una audiència privada, de 40 minuts, en què tots dos han tractat temes que afecten Catalunya, però també d'altres amb impacte internacional.

En aquest sentit, Aragonès li ha traslladat a Francesc la tasca que el Govern està fent a Catalunya per a combatre les desigualtats. "Li he explicat les polítiques socials, l'aposta en l'àmbit educatiu i la concreta per garantir l'accés a tots els infants de 0 a 3 anys independentment de la situació econòmica de les famílies, o les polítiques d'habitatge o d'acollida i integració", ha destacat en una atenció als mitjans de comunicació.

En aquesta mateixa línia, han abordat la situació del conflicte entre Israel i Palestina i el seu impacte sobretot en la població civil. En aquesta línia, li ha expressat la necessitat de trobar "solucions diplomàtiques" amb l'objectiu de preservar el dret a la llibertat i a la vida.

Mil·lenari de Montserrat

Aragonès també li ha volgut traslladar el calendari d'actes previstos per commemorar els mil anys de Montserrat. "És un gran esdeveniment per la rellevància Montserrat per tot Catalunya i per a la comunitat catòlica catalana", ha dit.

El president li ha traslladat que a Catalunya estarien "molt honrats per la seva visita", tot i que això, ha reconegut, dependrà de l'agenda del Papa.

En l'audiència privada, Aragonès li ha fet lliurament de diferents regals. El president li ha donat una figura de Sant Jordi de plata, concretament la reproducció de l'escultura articulada que s'ubica a la capella del Palau de la Generalitat.

A més, li ha entregat obres dels poetes Jacint Verdaguer i Joan Maragall, i del fotògraf Joan Guerrero, dins d'una bossa 'Made in CIRE', feta a un centre penitenciari pel projecte del Centre d'Iniciatives per la Reinserció. Així, li ha regalat el llibre 'Canigó' (Laertes) del poeta i sacerdot Jacint Verdaguer, poema clau de la Renaixença escrit l’any 1886, i 'Obra completa. Poesia i Teatre', del poeta modernista Joan Maragall (Edicions 62). 

També li ha regalat el llibre 'Gràcies. El cant espiritual de Joan Maragall' (Claret), amb fotografies de Joan Guerrero, referent de la fotografia social del nostre país. Després d’entregar-li els obsequis institucionals, el president també li ha donat al Papa una samarreta del seu equip, el San Lorenzo de Almagro, signada pels seus jugadors, per encàrrec de comunitat argentina de Catalunya.