Activat el pla per garantir la mobilitat en l'època de fred, amb 121 màquines llevaneu

Els vehicles van recórrer més de 430.000 quilòmetres en operacions preventives i de neteja durant la temporada 2022-2023

Vista panoràmica del port de la Bonaigua on es veu una màquina llevaneu treballant, en una foto d'arxiu

Vista panoràmica del port de la Bonaigua on es veu una màquina llevaneu treballant, en una foto d'arxiu / ARXIU/ACN

ACN

El Departament de Territori ha posat en marxa el pla de viabilitat hivernal 2023-2024 per facilitar la mobilitat durant l'època de fred i nevades, que compta amb 121 màquines llevaneu i 105 de punts d'emmagatzematge de sal arreu del país. Aquest dispositiu s'activa cada any entre mitjans de novembre i mitjans d'abril per garantir la comoditat, fluïdesa i seguretat a les carreteres i minimitzar el temps de restriccions al trànsit de les vies que puguin ser afectades. Durant la temporada 2022-2023, aquests vehicles van recórrer més de 430.000 quilòmetres en operacions preventives i de neteja.

El pla consta de dos tipus d'operacions. Per una banda, les preventives, que consisteixen principalment en l'estesa de sal per evitar que es formin plaques de gel o que qualli la neu. Per altra, les curatives, corresponents a la retirada de neu o plaques de gel. Les màquines llevaneu es distribueixen segons les característiques de cada àmbit territorial i de les incidències que produeixen.

La xarxa de carreteres de la Generalitat abasta prop de 6.000 quilòmetres, més de la meitat de la xarxa de carreteres de Catalunya. Durant la temporada 2022-2023, les afectacions més rellevants que es van registrar a la xarxa viària pública van ser les carreteres tallades per neu (135), les carreteres on cal l’ús de cadenes (9) i les carreteres tallades per risc d’allaus (3).