La Maternitat d'Elna rep una donació de 100.000 d'AXA que li permetrà fer les obres per reobrir tot l'edifici

El castell va haver de tancar-se al públic a finals d'abril per unes escletxes que els tècnics van considerar perilloses

La façana principal de la Maternitat d'Elna

La façana principal de la Maternitat d'Elna / ACN/Gemma Tubert

ACN

La companyia d'assegurances AXA, conjuntament amb l'Heritage Foundation, ha concedit una donació de 100.000 euros a la Maternitat d'Elna (Catalunya del Nord). Aquesta aportació permetrà completar la suma que es necessita per fer les obres de restauració de l'emblemàtic castell de Bardou, que va acollir la maternitat fins al 1944, i reobrir-lo. La donació l'ha anunciat a través de la xarxa social X el batlle d'Elna, Nicolas Garcia. Des de finals d'abril, només es podia accedir a la planta baixa de l'edifici i al jardí per culpa del mal estat en què es troba la construcció.

La Maternitat d'Elna va tancar a finals d'abril d'urgència després que s'hi detectessin unes escletxes de grans dimensions i que els tècnics especialistes alertessin que hi havia perill per a les persones. Amb l'objectiu d'aconseguir el fons necessari per a la restauració de l'edifici i poder reobrir les portes de la maternitat, fins ara s'havien fet diverses accions, sobretot de micromecenatge, impulsades per l'Ajuntament i l'Associació d'Amigues de la Maternitat d'Elna.

Un símbol i gairebé 600 nadons

A la Maternitat Suïssa d'Elna hi van néixer gairebé 600 nadons, fills de refugiades de la Guerra Civil Espanyola que estaven internades en camps de concentració propers. L'any 2013, després d'una reforma que el va convertir en un espai museístic, el castell d'en Bardou, conegut com la Maternitat, va obrir les portes per homenatjar la tasca que hi va fer a mestra i infermera suïssa Elisabeth Eidenbenz.