La pressió a les Urgències continuarà fins a meitat de la setmana vinent

La mascareta torna a ser obligatòria als centres sanitaris de Catalunya

Beatriz Pérez

Catalunya encararà, a partir de dilluns, la seva setmana més complicada per la pressió en els seus serveis d’Urgències dels virus respiratoris, especialment de la grip. Segons la previsió del Grup de Biologia Computacional i Sistemes Complexos (Biocomsc), de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), la situació començarà a "millorar" a mitjans de la setmana que ve, tot i que fins aleshores la pressió assistencial (visites a Urgències i ingressos en plantes hospitalàries i ucis) continuarà pujant.

Catalunya va anunciar ahir que la mascareta serà obligatòria a tots els hospitals, centres d’atenció primària i sociosanitaris del territori, i poc després el Ministeri de Sanitat va informar que dilluns plantejarà aquesta mesura (decretada també pel País Valencià i Múrcia) a totes les comunitats autònomes.

El Biocomsc es va convertir en un referent durant la pandèmia de covid-19 per les previsions que feia de l’evolució a dos o tres setmanes vista del SARS-CoV-2. Els seus càlculs permetien a les autoritats sanitàries anticipar-se al virus. Ara, amb un coronavirus que ja no provoca la saturació d’abans (si bé els ingressos per covid estan augmentant), aquest grup format per biofísics torna a fer les seves tradicionals previsions de la grip, les quals ja realitzava abans de la pandèmia.

La covid continua present

"Ara mateix és la grip la que està causant problemes. Això és el que ja passava cada any abans de la covid. Tot i que el nivell d’aquest any és encara superior", explica Daniel López-Codina, membre del Biocomsc. Per a López-Codina, la societat està "tornant a la normalitat", amb una grip que satura els centres sanitaris (com cada any) i amb un nou actor pel mig, que és la covid, malaltia que no ha desaparegut ni fa l’efecte que desapareixi.