L'Hospital de Sant Pau aplica una nova tècnica quirúrgica que permet fer tres cirurgies de columna lumbar en una intervenció

L'operació és mínimament invasiva i més curta que l'abordatge habitual

Imatge d'arxiu d'una operació

Imatge d'arxiu d'una operació / NIEVES SALINAS

ACN

L'Hospital de Sant Pau ha fet per primer cop tres cirurgies de columna vertebral en una única intervenció gràcies a una tècnica innovadora i molt menys invasiva que els abordatges habituals. Durant tota l'operació el pacient roman en posició decúbit lateral i els cirurgians accedeixen a la columna des de la part anterior, lateral o posterior, mantenint intacta la musculatura lumbar i evitant tocar nervis importants. A més de ser mínimament invasiva, la cirurgia és més curta i redueix el risc de sagnat, el dolor i l'estada hospitalària. També permet millors resultats postoperatoris i una recuperació més ràpida. La nova tècnica rep el nom d'X-ALIF o fusió intersomàtica lumbar anterior.

La intervenció l'ha fet l'equip multidisciplinar de la Unitat de Cirurgia de Raquis, liderat pel Servei de Neurocirurgia.

Aquesta nova tècnica es fa a través de petites incisions a l'abdomen. L'objectiu és estabilitzar la columna col·locant una sèrie de cargols o implants per restaurar l'alçada adequada del disc afectat i proporcionar suport mentre l'os creix entre les vèrtebres durant el procés de fusió.

En el primer cas portat a terme a Sant Pau, el pacient tenia una estenosi del canal lumbar. Això vol dir que hi havia un estretament de l'estructura per on passen la medul·la espinal i els nervis que pot causar dolor o molèsties en caminar, així com formigueig i debilitat a les cames. El pacient tenia també hèrnies discals en aquesta zona. Concretament, se'l va intervenir de l'L5-S1, la regió de transició entre la columna vertebral i el sacre, amb un abordatge anterior. I de l'L4 i l'L5, les dues vèrtebres més baixes de la columna lumbar, amb un abordatge lateral. Finalment, des d'un abordatge posterior se li han col·locat uns cargols per estabilitzar la columna.

El doctor del Servei de Neurocirurgia de Sant Pau, Juan Patino ha explicat que en un sol matí se li van fer tres cirurgies que abans es feien per separat i ha destacat que sense aquesta nova tècnica s'haurien d'haver fet diverses intervencions o una de més agressiva. Abans, aquestes operacions requerien obrir la part posterior i tenien postoperatoris de mesos, amb immobilitzacions i la necessitat de cadires de rodes. Patino ha destacat que ara els pacients es poden aixecar al cap de 18 hores, caminar en com a màxim un dia i rebre l'alta com a molt 72 hores després de la cirurgia.

L'equip multidisciplinar que ha realitzat l'operació està format per professionals de diversos serveis com el de neurocirurgia, angiologia, cirurgia vascular i endovascular, cirurgia toràcica, radiologia i rehabilitació, entre d'altres. Tots ells disseny el tipus d'intervenció segons el pacient. Abans de l'operació es van fer diverses proves de diagnòstic per la imatge. L'equip del Servei d'Angiologia, Cirurgia Vascular i Endovascular de Sant Pau és clau en l’abordatge anterior, és a dir, de les vèrtebres L5-S1, on es fa una incisió per sota del melic i el contingut abdominal es retrau cap a un costat. Precisament aquí, l'equip encapçalat pel doctor Josep Maria Romero, adjunt d'aquest servei; controla que les venes i artèries de la zona ilíaca estiguin ben separades per facilitar l'arribada als discos lumbars.

En les vèrtebres L4 i L5, les artèries i les venes estan just en el camí que el neurocirurgià ha de seguir per accedir a la columna lumbar. Patino ha destacat que amb l'abordatge lateral s'eviten tots els vasos sanguinis i qualsevol risc per al pacient. En l'abordatge posterior s'implanta un sistema de fixació (cargols transpediculars) que restaura l'alçada adequada del disc afectat i proporciona suport mentre l’os creix entre les vèrtebres durant el procés de fusió ossi. 

Un cop al quiròfan i durant la intervenció, s'utilitzen diverses tecnologies, com un TAC intraoperatori que permet veure en temps real per on i com entren els cargols a la columna lumbar. També es fa un monitoratge neurofisiològic per controlar i avaluar les estructures nervioses de la zona lumbar, evitant qualsevol possible lesió durant la cirurgia.

L'objectiu del centre hospitalari és aplicar aquest tipus de cirurgia i aquesta tècnica a tots els pacients amb malalties degeneratives que necessiten múltiples abordatges a la columna.