Crida del Banc de Sang a fer donació abans de Setmana Santa i sorteig d'una mona de Pasqua al de Manresa

La nova campanya busca mantenir les reserves en un període on és habitual que baixin

A la seu fixa de la capital del Bages es poden demanar tiquets de bus i de pàrquing gratuïts

Donació a la seu fixa del Banc de Sang i Teixits de Manresa en la campanya amb la col·laboració dels Bombers

Donació a la seu fixa del Banc de Sang i Teixits de Manresa en la campanya amb la col·laboració dels Bombers / Mireia Arso

Redacció

Amb el lema "Abans de Setmana Santa, fes viatjar la teva sang", el Banc de Sang i Teixits fa una crida a no marxar de vacances per Setmana Santa sense, abans, haver donat sang. Recorda que durant els períodes festius es registra un descens de les donacions.

A Manresa, enguany, la seu fixa del Banc de Sang a les instal·lacions de l'Hospital Sant Joan de Déu sortejarà una mona de Pasqua de la Lionesa per gentilesa del Forn de Cabrianes. Tots els donants que s’hi acostin a donar sang durant la Setmana Santa entraran en el sorteig. L’horari d’obertura és el dilluns 25 (de 9 a 20 h), el dimarts 26 (de 15 a 20 h) i el dimecres 27 (de 9 a 20 h). Es poden demanar tiquets de bus i de pàrquing gratuïts.

Una MOna de Psqua de La Lionesa del Forn de Cabrianes

Una MOna de Psqua de La Lionesa del Forn de Cabrianes / Arxiu/FdC

Es calcula que prop de 200 persones necessiten sang cada dia a Catalunya. Per Setmana Santa, però, les reserves de sang baixen. És per això que el Banc de Sang i Teixits ha començat la setmana fent una crida a donar sang abans de les festes. També recorda que el dia 30 març, el dissabte de Pasqua, estaran oberts tots els centres fixes de donació de sang dels hospitals, a excepció de l'Hospital Josep Trueta de Girona. 

La campanya anima als donants habituals, joves que ho poden fer per primera vegada i a la resta de ciutadania a continuar amb la freqüència de donació registrada des del mes de gener, que ha aconseguit tenyir un terç de vermell el monument virtual inèdit estrenat enguany per la Marató de Catalunya del mes de gener.

Un castell per visibilitzar les donacions

Durant el mes de gener es va inaugurar el primer Pilar Casteller Digital de Catalunya, un monument de realitat augmentada que dona visibilitat a les donacions aconseguides des del gener fins al 14 de juny, coincidint amb el Dia Mundial del Donant de Sang.

Aquest pilar inèdit es pot veure en punts estratègics de les quatre capitals de província catalanes; la plaça Catalunya a Barcelona, i davant dels Ajuntaments de Lleida, de Girona i de Tarragona, escanejant amb el mòbil un codi QR instal·lat sobre un tòtem.

El Pilar Casteller Digital de Catalunya

El Pilar Casteller Digital de Catalunya / Banc de Sang

Es tracta d'un pilar casteller virtual dinàmic, que s'ha anat tenyint de vermell a mesura que han augmentat les donacions i que ja ha arribat a un terç del seu objectiu amb les gairebé 44.000 persones que han donat sang aquest any. El projecte es donarà per finalitzat amb la totalitat del monument tintat completament de vermell, el 14 de juny, amb una fita prevista de 130.000 donacions. El monument, que també és visible per pantalla a la web www.donarsang.gencat.cat, vol ser el símbol de l'esforç col·lectiu que representa la donació de sang, i la cohesió i la connexió que aquest gest suposa entre donants i receptors.

Consultes i dubtes abans de marxar

Els ciutadans que vulguin marxar de viatge per Setmana Santa poden consultar les qüestions que tinguin sobre la donació en aquests dos enllaços de salut i de viatges del Banc de Sang.

Per poder donar sang, cal apuntar-se en aquesta web. De forma general, pot donar sang qualsevol persona que tingui bona salut i que compleixi les següents condicions bàsiques:

  • Tenir entre 18 i 70 anys
  • Pesar 50 quilos o més
  • En cas de ser dona, no estar embarassada

Cal recordar que cada dia calen 1.000 donacions diàries a Catalunya per fer front a les necessitats dels pacients i que els motius més freqüents pels quals una pacient pot necessitar transfusions són els càncers, les hemorràgies intestinals, els infarts, les fractures o malalties de la sang, com les anèmies.