Esperanza Casteleiro, secretària d’Estat de Defensa, número dos en l’estructura del departament que dirigeix Margarita Robles, ha sigut la seleccionada pel Govern espanyol com a nova directora del Centre Nacional d’Intel·ligència en relleu de Paz Esteban. L’Executiu ha optat per una línia continuista després destituir aquest dimarts l'actual dirigent pel cas d'espionatge.

Esperanza Casteleiro és la persona fora del CNI que ha estat més en contacte amb la directora sortint, dins de la dinàmica de contactes «diaris i multinivell» entre el centre i el ministeri dels quals parlen fonts de la Seguretat de l’Estat. El perfil de Casteleiro és, de fet, molt semblant al de Paz Esteban: carrera de funcionària forjada al llarg de dècades de treball en un servei que es deia CESID i que es va refundar i va canviar de nom amb totes dues dins. Esperanza Casteleiro va ser secretària general del Centre d’Intel·ligència, com la seva predecessora.

Més noms a la llista d'espiats

La portaveu del govern espanyol, Isabel Rodríguez, ha fet públics els resultats de l'anàlisi dels mòbils dels membres del govern espanyol per part del Centre Criptològic Nacional, que determina que es van infectar amb el sistema Pegasus els dispositius del president del govern espanyol, Pedro Sánchez, el de la ministra de Defensa, Margarita Robles, i el del ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska. Segons aquesta anàlisi, també hi va haver un intent infructuós d'espionatge al ministre d'Agricultura, Luis Planas. El govern espanyol no identifica per ara qui hi ha darrere d'aquests atacs.

La infecció dels mòbils del president espanyol i de la ministra de Defesa es va produir els mesos de maig i juny del 2021, i l'anàlisi del dispositiu de Marlaska ha assenyalat que la infecció del dispositiu del ministre va tenir lloc també el juny del 2021, igual que l'intent d'intrusió al dispositiu de Planas.

Els mòbils de Pedro Sánchez, Margarita Robles i Fernando Grande-Marlaska també van ser infectats amb el sistema Pegasus

Segons Rodríguez, a part d'aquests tres mòbils i de l'intent d'infecció del de Planas no s'han detectat altres activitats d'espionatge als dispositius de la resta de membres del govern. L'anàlisi va incloure els membres actuals del govern espanyol i no hi ha informació sobre els ministres que han abandonat l'executiu en els últims anys.

El Centre Criptològic Nacional (CCN) va començar a analitzar els terminals a petició de l'executiu espanyol arran de l'escàndol 'Catalangate', l'espionatge a líders independentistes destapat per Citizen Lab i publicat per The New Yorker que va portar la Moncloa a sospitar també de possible espionatge als seus dispositius.

El govern espanyol posarà ara el resultat d'aquestes anàlisis a disposició de l'Audiència Nacional, que ja ha obert una causa per l'espionatge a Sánchez i Robles i que la podria ampliar a petició de l'executiu per al de Marlaska. La setmana passada el jutge que porta el cas, José Luis Calama, va declarar secreta la causa.

Fonts de govern espanyol van avançar a l'ACN la setmana passada que el volum de dades sostretes d'un dels dispositius del ministre de l'Interior és baix, i possiblement es correspon únicament a missatges de whatsapp i de text.

Les mateixes fonts van confirmar la informació publicada per diversos mitjans que apunta que l'exministra d'Exteriors, Arancha González Laya, també va ser espiada durant el seu mandat.

Vilalta avisa que no n'hi ha prou amb cessar Esteban

La secretària general adjunta i portaveu d'ERC, Marta Vilalta, ha advertit que no n'hi ha prou amb el cessament de la directora del Centre Nacional d'Intel·ligència (CNI). "Si em pregunten si n'hi ha prou, jo els diria que no", ha apuntat en una roda de premsa des del Parlament. Vilalta ha dit que hi ha d'haver assumpció de responsabilitats polítiques, però que també cal "transparència, investigació necessària, desclassificació dels documents pertinents i garanties que això no es pugui tornar a repetir". També considera que s'hauria de treballar en una agenda "antirepressiva", ja que l'espionatge és "un cas de persecució política".

Unides Podem diu que "no acaba" amb l'escàndol

Unides Podem ha afirmat que el cessament de Paz Esteban és "un primer pas important", però que l'escàndol de l'espionatge amb Pegasus "no acaba aquí". En una piulada a Twitter aquest dimarts, el president d'Unides Podem al Congrés, Jaume Asens, ha remarcat que "l'exigència d'investigar continua vigent".

El portaveu de la formació lila a la cambra baixa, Pablo Echenique, ha defensat en roda de premsa al Congrés que "les responsabilitats polítiques no es deleguen" i ha assenyalat a la ministra de Defensa, Margarita Robles. Echenique també ha reclamat al govern espanyol desclassificar la documentació sobre l'espionatge i ha reiterat la petició de crear una comissió d'investigació.

La Mesa del Parlament valida la comissió d'investigació

En un altre ordre de les coses, la Mesa del Parlament ha admès a tràmit la proposta de resolució d'ERC, JxCat, CUP i En Comú Podem per crear una comissió d'investigació sobre Pegasus.

Com que la proposta s'ha registrat cintant l'article 67.3 del reglament del Parlament i té el suport de més de tres grups parlamentaris, la comissió es crearà automàticament i no es votarà al ple de la cambra.