El Govern aprovarà aquest dimarts la retirada de les mascaretes en centres sanitaris

La seva entrada en vigor serà efectiva el mateix dia de la seva publicació en el BOE

Imatge de l'interior de l'hospital Sant Joan de Déu de Manresa

Imatge de l'interior de l'hospital Sant Joan de Déu de Manresa / Arxiu

Europa Press

El Consell de Ministres aprovarà aquest dimarts el Reial decret que posa fi a l'obligatorietat de l'ús de les mascaretes en centres de salut, hospitals, farmàcies i centres sociosanitaris, segons han comentat fonts del Ministeri de Sanitat.

D'aquesta manera, està previst que el ministre de Sanitat, José Miñones, acompanyi demà a la ministra de Política Territorial i portaveu del Govern, Isabel Rodríguez, en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, on anunciarà la seva aprovació per part del Govern i que la seva entrada en vigor serà efectiva "el mateix dia de la seva publicació en el BOE".

D'aquesta manera, es compleix la retirada amb gairebé caràcter general --encara es mantindran en espais vulnerables, com les zones d'Oncologia-- anunciada el passat 23 de juny quan va rebre 'llum verda' del Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut (CISNS).

La mesura no s'havia portat encara al Consell de Ministres ja que va enmig d'un decret anticrisi contra la covid, que havia de "passar els tràmits administratius corresponents".

D'OBLIGATÒRIA A RECOMANADA

A partir de la seva publicació en el BOE, en lloc d'una obligació, estarà solament recomanat portar la mascareta en centres sanitaris, sociosanitaris i farmàcies. En qualsevol cas, encara es podria mantenir l'obligatorietat de les mascaretes en alguns espais sanitaris on hi hagi especials característiques i pacients immunodeprimits, com les UCI, les zones d'oncològics, quiròfans o Urgències.

La decisió es va prendre després d'escoltar l'informe tècnic dels experts del Centre de Coordinació de Alertas i Emergències Sanitàries (CCAES), liderats pel doctor Fernando Simón. Miñones ja va avançar en els últims dies que només es prendria aquesta mesura "escoltant els experts".

LA FI DE LA MASCARETA

Fa quatre mesos, el 8 de febrer, Espanya va deixar de ser l'únic país d'Europa que mantenia l'obligatorietat de l'ús de les mascaretes en el transport públic. Aquesta mesura es va produir mesos després que ho aprovessin la resta de països del continent, si bé en molts es continuava mantenint la recomanació d'utilitzar-la en espais tancats i en transports públics amb la finalitat de prevenir el contagi del coronavirus.

La retirada de les màscares en els transports es va produir gairebé un any després que el seu ús deixés de ser obligatori en l'exterior, mesura aprovada el 10 de febrer de 2022, i uns mesos més tard (el 20 d'abril de 2022) que ja no s'utilitzi en els espais interiors.

Ara, els espanyols també podran no fer servir el tapaboques en les farmàcies i en els centres sanitaris, alguna cosa que han hagut de fer durant tota la pandèmia. Amb la mesura que aprovarà el Govern aquest divendres s'acaba gairebé 'de facto' amb totes les restriccions que es van imposar amb l'esclat del virus fa ja més de tres anys.