Els telescopis del Teide se salven ‘in extremis’ de les flames de l’incendi de Tenerife

L’Aemet continua pendent de l’avenç del foc a prop d’alguns dels seus edificis

L’Observatori del Teide, entre les flames

L’Observatori del Teide, entre les flames

Redacció

«Avui he pensat que hauria de donar una trista notícia al món, però no ha sigut així». El foc ha fet molt difícil la nit a Izaña, als cims de Tenerife. Rafael Rebolo, director de l’Institut d’Astrofísica de les Canàries (IAC), estava convençut que les instal·lacions científiques no resistirien l’imparable avenç del foc. No obstant, l’incessant treball dels mitjans de contenció tant de dia com de nit, han salvat in extremis els telescopis de l’Observatori del Teide de les flames.

El foc tampoc ha arribat, de moment, a les instal·lacions del Centre d’Investigació Atmosfèrica d’Izaña, de l’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet), tot i que els seus treballadors continuen expectants davant l’avenç de l’incendi en algunes zones concretes on compten amb instal·lacions científiques. 

Els treballs nocturns fets per les gairebé 60 persones, entre equips de bombers i pilots de la Unitat Militar d’Emergències (UME), que es van plantar als cims de Tenerife, i en especial, en aquesta zona, han permès que, de moment, el foc freni el seu avenç i que les instal·lacions científiques s’hagin salvat de les flames, almenys de moment.

Tant l’Aemet com l’IAC contenen l’alè esperant que durant les pròximes hores es pugui aturar per complet l’incendi i que, en pocs dies, hi puguin accedir per fer una valoració més exhaustiva dels danys. 

El personal de l’Observatori del Teide va ser evacuat dijous. «Hem seguit des d’aquell moment tot l’avenç del foc a través de les càmeres instal·lades a l’observatori», explica Rebolo. D’aquesta manera, i tot i que el camp de visió no és massa ampli, van poder veure com «el front s’aproximava dissabte». La catàstrofe semblava «inevitable». 

A primera hora de diumenge, el director de l’IAC va enviar un correu massiu a totes les institucions espanyoles i estrangeres que tenen alguna relació amb l’Observatori, mirant d’advertir dels possibles escenaris d’afecció. «També vaig parlar amb les autoritats de l’illa per advertir-los de l’arribada del foc», explica. «A les tres de la tarda de diumenge va entrar i el vam veure en directe», explica Rebolo. 

Abans que arribés el foc ja havia instal·lat una guàrdia antiincendis al seu voltant i, tant l’IAC com l’Aemet, van posar a disposició dels equips d’extinció sengles cisternes –una d’elles amb més de 200 metres cúbics d’aigua– per ajudar a frenar l’avenç de les flames. 

Però ni tan sols les carreteres que envolten l’observatori podien frenar l’incessant foc que es va quedar a tan sols 40 metres dels telescopis francesos Themis i dels alemanys Stella, i a 150 dels telescopis canaris Quijote. «Ens va envoltar per diversos fronts», recalca Rebolo. 

El mateix va passar a l’Aemet, com explica Virgilio Carreño, cap de sistemes bàsics accidentals del Centre d’Investigació Atmosfèrica d’Izaña. «Una llengua de foc va passar a pocs metres d’un dels hangars i finalment va baixar per Fasnia», explica Carreño, que assegura que aquest front i el que es troba al peu del barranc Badajoz, són els que més preocupen de moment. «Tenim diverses instal·lacions científiques molt delicades en aquest lloc», explica. 

Els dispositius contraincendis continuen treballant a preu fet a la zona per evitar danys en les infraestructures i per contenir el foc i evitar que baixi el pendent i pugui afectar altres municipis. Aquest matí, en roda de premsa, el cap del Servei Forestal del Cabildo de Tenerife, Pedro Martínez, ha assenyalat que aquesta zona «preocupa» i va insistir que els mitjans actuaran durant el dia d’avui en aquest lloc. 

A la zona no només hi ha diverses desenes de professionals actuant des de terra, sinó també hidroavions i helicòpters, que estan recollint l’aigua d’una gran bassa instal·lada de manera provisional a la zona. 

Segons Rafael Rebolo, aquesta és una de les circumstàncies més extremes a què s’ha enfrontat l’Observatori del Teide. «Hem tingut tempestes terribles de neu i fins i tot vents huracanats que han desplaçat les cobertes d’alguns telescopis, però mai ens havíem enfrontat a una cosa tan devastadora a l’illa», recalca. Els investigadors no descarten, a l’espera d’un balanç a peu de camp, que es poden haver produït certs danys menors a les dues instal·lacions científiques.