Les reaccions a l'ús del català al Congrés: "Avui, per fi, es respectaran els drets dels catalanoparlants"

La portaveu de Junts al Congres, Míriam Nogueras, aquest dilluns al pati de la cambra baixa

La portaveu de Junts al Congres, Míriam Nogueras, aquest dilluns al pati de la cambra baixa / ACN/Andrea Zamorano

Redacció / Agències

El Congrés dels Diputats estrena aquest dimarts l'ús del català, el basc i el gallec als plens. Era un dels compromisos exigits per ERC i Junts per Catalunya per donar suport a la Presidència de la Mesa del Congrés per a la socialista Francina Armengol i que no té suport del PP, ni de Vox, que ha abandonat l'hemicile només començar la sessió. A continuació recollim les principals reaccions i declaracions sobre aquesta jornada:

Iceta (PSC): "És un gran dia"

El ministre en funcions de Cultura i Esport, el socialista Miquel Iceta, ha considerat que aquest dimarts és "un gran dia" perquè per primera vegada totes les llengües d'Espanya s'han pogut escoltar al Congrés dels Diputats. En declaracions a la premsa, ha confiat que la presència del català, el basc i el gallec a la cambra baixa espanyola es faci "de forma ordenada i tranquil·la" i ha assegurat que si no s'havia produït fins ara és perquè "no hi ha hagut el consens suficient i hi ha hagut obstacles".

Nogueras (Junta): "Avui, per fi, es respectaran els drets dels catalanoparlants"

La portaveu de Junts al Congrés dels Diputats, Míriam Noguera, s'ha felicitat aquest dimarts pel "dia històric" que suposa que el català s'estreni com a llengua d'ús a la cambra baixa espanyola i que ho faci coincidint amb el fet que "és molt més a prop de ser una llengua oficial de la Unió Europea". "Avui, per fi, es respectaran els drets dels catalanoparlants", ha dit en declaracions a la premsa abans de l'inici de la sessió. Nogueras ha agraït la feina feta pel ministre d'Afers Exteriors, UE i Cooperació, José Manuel Albares, a qui ha reconegut "l'esforç que ha fet" perquè el Consell de la UE abordi l'oficialitat del català i també del gallec i del basc. Tot i que els 27 no ho han avalat a l'espera de més informació, des de Junts han celebrat que "no hi ha hagut cap estat membre que s'hi hagi oposat".

Vox diu que l'ús del català al Congrés i a la UE suposa una "arma destructiva de la unitat"

El portaveu de Vox al Parlament, Juan Garriga, ha acusat el govern espanyol i els partits independentistes d'utilitzar les "llengües regionals", en referència al català, el gallec i el basc, com a "arma destructiva de la unitat". Ho ha dit en una roda de premsa a la cambra catalana mentre al Congrés dels Diputats s'hi celebra el primer ple en què es permet emprar aquestes llengües amb normalitat. Per a Garriga, "s'ha d'utilitzar la llengua comuna", el castellà, i és "absurd, clar i hipòcrita" que es demani normalitzar l'ús del català tant a Madrid com a les institucions de la Unió Europea, que aquest mateix dimarts han debatut si l'incorporen.

La Moncloa fa bandera de la reforma pel català

Coincidint amb el primer ple en què els diputats han pogut utilitzar les llengües cooficials a la cambra baixa, la portaveu del govern espanyol en funcions, Isabel Rodríguez, ha fet bandera aquest dimarts de la reforma del Reglament del Congrés per a l'ús del català, l'aranès, el basc i el gallec. Rodríguez ha recordat que la Constitució reclama la protecció de les llengües i "aquest és un govern que sempre ha defensat l'ús de les llengües oficials a Espanya, perquè així ho diu la Constitució". Preguntada per l'escolarització en castellà a Catalunya, s'ha limitat a recordar que la qüestió està en mans del Tribunal Constitucional.

Albiach: "És un doble èxit, es pot parlar català i marxa l'extrema dreta"

La presidenta del grup parlamentari d'En Comú Podem, Jéssica Albiach, celebra l'estrena del català, el basc i el gallec al Congrés dels Diputats. "Ha estat un doble èxit, s'ha pogut parlar català i ha marxat l'extrema dreta de l'hemicicle", ha afirmat en una roda de premsa al Parlament, després que Vox hagi abandonat l'hemicicle del Congrés davant l'ús de llengües diferents al castellà. De fet, Albiach els ha convidat a "no tornar". La presidenta del grup parlamentari ha assegurat que ECP ha treballat "incansablement" per poder parlar català al Congrés i ha afegit que també ha estat gràcies a l'articulació d'una majoria a favor del plurilingüisme.