Sánchez signa l'acord amb el PNB i s'assegura els suports necessaris per a la investidura

Ortuzar diu que l'estabilitat de la legislatura està "subjecta als avenços" i al "compliment lleial dels compromisos"

El líder del PSOE ha aconseguit també el 'sí' de Coalició Canària

El secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, i el president del PNB, Andoni Ortuzar, encaixen les mans arran del seu acord d'investidura

El secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, i el president del PNB, Andoni Ortuzar, encaixen les mans arran del seu acord d'investidura / PSOE

ACN

El secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, i el president del PNB, Andoni Ortuzar, han signat aquest divendres l'acord per al suport dels cinc diputats nacionalistes bascos a la investidura de Sánchez. En roda de premsa al Congrés, Ortuzar ha afirmat que l'acord suposa un "avenç important en el compliment de l'autogovern" i les dues parts "acceptem negociar sobre el reconeixement nacional basc". El 'sí' del PNB assegura a Sánchez els suports necessaris per superar el debat d'investidura que previsiblement tindrà lloc dimecres i dijous de la setmana que ve, 15 i 16 de novembre, com a mínim amb 178 vots.

En declaracions al Congrés, Ortuzar ha afirmat que en moments d'incertesa com els actuals el PNB actua amb "responsabilitat, alçada de mires i fermesa democràtica". L'estabilitat, ha dit, està "subjecta als avenços" i al "compliment lleial dels compromisos".

Segons Ortuzar, l'acord suposa un "avenç important en el compliment de l'autogovern" basc i "assenta les bases per negociar l'autogovern futur" en un horitzó temporal màxim de dos anys.

Al document, el PNB i el PSOE pacten que negociaran el "traspàs futur" de totes les competències pendents i les dues parts "acceptem negociar sobre el reconeixement nacional basc" i "un sistema de garanties basat en la bilateralitat i el règim foral".

L'acord recull reivindicacions històriques del PNB, com la prevalença dels convenis col·lectius autonòmics. Aquest és el punt que va evitar que els nacionalistes bascos votessin a favor de la reforma laboral. "Ara ho hem aconseguit", ha afirmat Ortuzar.

A més, la comissió Mixta de concert tindrà capacitat de fixar les bases de reposició de les ofertes públiques d'ocupació així com els increments de salaris dels treballadors públics.

En fiscalitat, PSOE i Sumar acorden la concertació de diversos impostos, mentre que en seguretat, es reforça la presència de l'Ertzaintza en els àmbits internacionals de seguretat.

Amb tots els "sí" necesaris assegurats, el PSOE encara ja la sessió d'investidura de la setmana que ve. Abans, però, els socialistes han de registrar encara la llei d'amnistia. Ara per ara encara negocien amb Junts qüestions "tècniques". Previsiblement dilluns la passaran a totes les formacions que li donen suport (PSOE, Sumar, ERC, Junts, Bildu, PNB i BNG) perquè la signin i per registrar-la conjuntament.

Els socialistes preveuen que el debat se celebri els dies 15 i 16 de novembre, dimecres i dijous de la setmana que ve. Prèviament registraran la llei d'amnistia, previsiblement dilluns, un cop es tanquin els últims serrells de la negociació amb Junts i la passin a la resta de grups que li donen suport perquè la signin conjuntament.

A favor de l'amnistia

Pel que fa a les negociacions del PSOE amb les forces independentistes catalanes, Ortuzar ha afirmat que la seva formació està satisfeta dels acords assolits per l'amnistia. "Globalment estem a favor de totes les mesures que suposin una distenció del conflicte i que portin a la via de la política els problemes polítics".

Les manifestacions són "nostàlgia franquista"

Ortuzar també ha afirmat que les manifestacions davant la seu del PSOE li semblen "un horror" i una mostra de "nostàlgia franquista". Segons Ortuzar, aquest tipus de crides haurien de fer reflexionar el PP i replantejar les seves aliances amb Vox. 

El PSOE aconsegueix el 'sí' de Coalició Canària

El PSOE ha tancat aquest divendres amb Coalició Canària (CC) l'últim acord que li quedava abans del debat d'investidura de la setmana que ve. El 'sí' de l'única diputada de CC al Congrés assegura als socialistes una majoria de 179 vots per revalidar la presidència de Pedro Sánchez, tres per sobre la majoria absoluta (176), de manera que el líder del PSOE serà elegit en primera votació amb el suport del PSOE, Sumar, ERC, Junts, Bildu, PNB, BNG i CC.

Coalició Canària va votar a favor de la investidura fallida de Feijóo i es va mostrar molt crític amb els acords entre el PSOE i les forces independentistes, però ha anat matisant la seva posició. Primer va obrir la porta a una abstenció sempre que hi hagués un compromís amb "l'agenda canària" i finalment, després del debat intern, ha passat al 'sí'.