El Congrés debatrà les esmenes a la totalitat contra la llei d'amnistia la setmana del 8 de gener

Armengol habilitarà el mes de gener per celebrar el ple, i la llei passarà després a la Comissió de Justícia

El ple del Congrés dels Diputats durant l'aprovació de la presa en consideració de la llei d'amnistia

El ple del Congrés dels Diputats durant l'aprovació de la presa en consideració de la llei d'amnistia / Congrés dels Diputats

ACN

La llei d'amnistia superarà el seu segon escull al Congrés dels Diputats la setmana del 8 de gener. La presidenta de la cambra, Francina Armengol, habilitarà el mes de gener per poder celebrar el ple on la majoria que dona suport a la norma, que suma 178 diputats, rebutjarà les esmenes a la totalitat que presentaran PP i Vox. El ple se celebrarà al Senat per les obres que han de tenir lloc a l'hemicicle del Congrés. Al mateix ple s'hi aprovarà, previsiblement, el sostre de despesa i el decret òmnibus de mesures de l'executiu espanyol contra la crisi.

PP i Vox, així com la resta de grups, disposen d'un termini entre el 23 i el 30 de desembre per presentar les seves esmenes a la totalitat. Un cop rebutjades al ple de la setmana del 8 de gener, els grups podran presentar esmenes parcials i la llei d'amnistia passarà a debatre's a la Comissió de Justícia. Ho farà primer en ponència i després en comissió.

Un cop superat el tràmit en comissió, previsiblement al mes de febrer, es produirà un nou ple per a l'aprovació de la llei al Congrés.

Després la llei anirà al Senat, on el PP disposa de majoria absoluta. Els populars han aprofitat la seva hegemonia a la Mesa de la Cambra Alta per aprovar un canvi del reglament del Senat que permet obviar la petició d'urgència del Congrés, i per tant esgotar el termini de dos mesos de què disposa amb una iniciativa ordinària.

Un cop el Senat rebutgi el text, la llei tornarà immediatament al Congrés dels Diputats, que celebrarà un nou debat en ple i aixecarà el veto de la Cambra Alta amb la mateixa majoria que dona suport a la norma, 178 vots. Posteriorment, el rei Felip VI l'ha de signar, i la llei es publicarà al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) perquè entri en vigor. Segons fonts del Congrés, això podria passar al mes de maig del 2024.