El Consell de Ministres aprova comprar fins al 10% de les accions de Telefónica

L'executiu considera la companyia un actiu "determinant" en àrees com "la seguretat i la defensa" de l'Estat

El logo de Telefónica

El logo de Telefónica / Agències

ACN

El Consell de Ministres ha acordat aquest dimarts la compra de fins al 10% de les accions de Telefónica, a proposta de la vicepresidenta quarta i ministra d'Hisenda i Funció Pública, María Jesús Montero. La compra la farà la Societat Estatal de Participacions Industrials (SEPI), que d'aquesta manera esdevindrà accionista de referència de la tecnològica espanyola. La decisió es pren en plena negociació entre direcció i sindicats d'un Expedient de Regulació d'Ocupació (ERO) que podria afectar prop de 4.000 persones. El govern estatal destaca que Telefónica és "una de les companyies principals del país" i la considera "determinant" perquè desenvolupa activitats "rellevants" en àrees que inclouen "la seguretat i la defensa".

L'equip de govern que encapçala Pedro Sánchez subratlla també que la tecnològica disposa d'un desplegament "ampli" d'infraestructures de telecomunicacions que "garanteixen la connectivitat i serveis digitals" a empreses i particulars, així com que "està present a totes les àrees tecnològiques del Ministeri de Defensa".

En aquest sentit recorda que proporciona els serveis i infraestructures de telecomunicacions de la Infraestructura Integral d'Informació per a la Defensa al territori estatal però també en "operacions militars a l'exterior", fet que li proporciona "un posicionament sòlid en aquest sector".

Per tot plegat el govern estatal opina que la presència d'un accionista públic a Telefónica suposarà un "reforç" a l'estabilitat accionarial de la companyia i, en conseqüència, "a les capacitats estratègiques i d'importància essencial per als interessos nacionals".

Finalment, l'executiu recorda que el moviment va "en línia" amb el d'altres socis europeus, i subratlla que Alemanya ostenta un 13,8% del capital de Deustche Telekom, França un 13,4% d'Orange i que Itàlia ha acordat aquest agost incrementar fins al 20% la participació a la companyia que agrupa els actius de telefonia fixa de Telecom Italia.

Telefónica té un capital social d'uns 5,5 milions d'accions, per la qual cosa el govern espanyol planteja adquirir-ne unes 550.000. La cotització de la firma de l'Ibex-35 ha tancat avui a 3,57 euros, fet que significa que a preu de mercat actual, l'operació podria ascendir als 2.000 milions d'euros.

Cal recordar que a principis de setembre el grup Saudi Telecom Company (STC Group) anunciava la compra del 9,9% de Telefónica. La transacció va tenir un valor de 2.100 milions d'euros i convertia el grup saudita en el primer accionista de la tecnològica espanyola. Ara el govern espanyol vol prendre aquesta posició al fons saudita amb la compra del 10% de Telefónica a través de la SEPI.