Feijóo proposa a Sánchez que la Comissió Europea "supervisi" les negociacions per la renovació del CGPJ

Els populars volen fer reunions "a tres" a Espanya amb la presència d'un perfil "incontrovertible" per part de la UE

Reunió entre el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i el líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, aquest divendres al matí al Congrés dels Diputats

Reunió entre el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i el líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, aquest divendres al matí al Congrés dels Diputats / x

ACN

El líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, ha proposat aquest divendres al president espanyol, Pedro Sánchez, que la Comissió Europea "supervisi" les negociacions per la renovació del Consell General del Poder Judicial. El PP ha traslladat aquesta fórmula durant la reunió que ambdós dirigents han celebrat aquest matí al Congrés dels Diputats durant més d'una hora i mitja. Segons els populars, tant el PP com l'executiu ja estan mantenint regularment reunions per separat amb els comissaris responsables per abordar el tema. Es tractaria, doncs, que aquestes cites es continuïn celebrant però amb les tres parts presents. Per fer-ho, aposten fer trobades "a tres" a Espanya i amb la presència d'un perfil "incontrovertible" per part de la UE.

Fonts del PP, i després el mateix Feijóo en roda de premsa, han indicat que Sánchez s'ha mostrat disposat a acceptar aquest format de negociació. Al torn de preguntes, Feijóo ha sigut qüestionat per les similituds entre la "supervisió" de la Comissió Europea que demana el PP i la figura del "mediador" amb independentistes que han criticat repetidament els populars. "Entenc que facin similituds", ha admès. Tot i això, ha dit que de la mateixa manera que els "socis" del govern no confien en Sánchez, s'ha d'entendre que l'oposició "té difícil" fer-ho.

Malgrat tot, Feijóo ha recordat que la Comissió Europea és una institució "espanyola" a la que l'Estat ha transferit part de la seva sobirania. "Equiparar la Comissió a un mediador salvadoreny especialitzat en bandes armades em sembla una falta de respecte", ha agregat. "La supervisió de la CE es fa amb transparència", ha agregat recordant que les institucions europees tenen l'obligació d'assegurar el respecte de l'estat de dret als estats membres. "Jo he sigut l'autor de la proposta i assumeixo la responsabilitat d'haver-la fet", ha conclòs.

Durant la trobada Feijóo-Sánchez, els populars han demanat també al president que "reflexioni" sobre si el ministre de Presidència i Justícia, Félix Bolaños, és el perfil adequat per canalitzar aquestes converses sobre el CGPJ. Segons Feijóo, Bolaños els va "intentar enganyar" en el passat, fet que, admeten, dificulta una eventual entesa en un assumpte encallat des de fa anys. "És una evidència que el Poder Judicial viu una crisi i que no ens fiem del govern", ha detallat.

A parer seu, amb la renovació de l'òrgan de govern dels jutges Sánchez pretén posar-hi persones amb "vinculació política amb el govern" com ja ha fet amb altres organismes constitucionals. "El que m'ha contestat, al final, és que està disposat que la Comissió Europea supervisi la renovació del CGPJ i un nou text de llei orgànica del Poder Judicial", ha ressaltat.

"No hem sabut aprofitar"

En termes generals, Feijóo ha ressaltat que la reunió amb el president espanyol ha servit per avançar "poc". "Ha sigut una oportunitat que no hem sabut aprofitar. Avui podien sortir molts acords", ha remarcat el líder del PP. Tot i això, ha assegurat que ha anat a la cita per "respecte" a la institució de la presidència del govern. "La trobada ha respost a les expectatives, es podia esperar molt poc, hem aconseguit poc", ha apuntat. De cara al futur, des del PP indiquen que no hi ha programades noves reunions.