El Congrés tomba les esmenes a la totalitat del PP i Vox contra l'amnistia i la llei seguirà tramitant-se

ERC adverteix que és "perillós" voler il·legalitzar partits i Junts els acusa de voler "modificar" el Codi Penal

Vista de l'hemicicle del Senat, on aquest dimecres s'ha celebrat el ple del Congrés

Vista de l'hemicicle del Senat, on aquest dimecres s'ha celebrat el ple del Congrés / Senat

ACN

La llei d'amnistia continua el seu tràmit parlamentari al Congrés dels Diputats. Aquest dimecres, la majoria de la investidura ha rebutjat les dues esmenes a la totalitat presentades pel PP i l'extrema dreta de Vox contra la proposició de llei, amb els 178 vots del PSOE, Sumar, ERC, Junts, EH Bildu, el PNB, Podem i el BNG. La portaveu popular Cuca Gamarra ha defensat la seva proposta de "dissoldre o suspendre" partits polítics a "instàncies d'un jutge" per "atemptar contra l'ordre constitucional", mentre la diputada de Vox, Pepa Millán, ha aplaudit aquesta iniciativa. ERC ha assenyalat que és "perillós" voler il·legalitzar partits i Junts els ha acusat de voler "modificar" el Codi Penal a través d'una esmena.

En la defensa de la seva esmena a la totalitat, la portaveu del PP ha denunciat que la llei d'amnistia "no només empara el colpisme polític, sinó els actes terroristes" i la "corrupció" de Laura Borràs i la família Pujol. "Per què s'ha arribat fins aquí? Única i exclusivament per estirar l'agònica presidència de Pedro Sánchez, que avui estan veient tots els espanyols", ha criticat Gamarra, en referència a les votacions de decrets perdudes pel govern espanyol aquest dimecres.

En aquest context, Gamarra ha assegurat que a l'ordenament jurídic "no li pot quedar només el 155 com a únic instrument a les amenaces dels qui volen intentar posar-lo en escac". S'ha referit al Codi Penal per a defensar que "preveu la dissolució d'una persona jurídica si es cometen determinats delictes". Per això, ha argumentat, també s'hauria de poder "dissoldre o suspendre a instància judicial si s'atempta contra l'ordre constitucional". Ha precisat que "no és per les seves idees".

Vox defensa recuperar el delicte de sedició

Per la seva part, la portaveu de Vox, Pepa Millán, ha afirmat que "el PSOE s'ha convertit en el principal valedor del separatisme des del 2014" i que ara "un pròfug de la justícia decidirà si s'apugen els impostos, si les famílies tenen conciliació o si Pedro Sánchez continuarà sent president del govern".

El partit d'extrema dreta ha proposat en aquest sentit la recuperació del delicte de sedició al Codi Penal, que es "castigui" a qui negociï amb "persones fugides de l'acció justícia", així com la il·legalització de partits que busquen la "disgregació" del país. En aquest sentit, Millán ha celebrat la proposta del PP.

Alberto Catalán, d'Unió del Poble Navarrès, també hi ha votat en contra en considerar-ho una "compra de vots", que ha equiparat amb la moció de censura que els ha tret l'alcaldia de Pamplona en favor de Joseba Asiron, d'EH Bildu.

Un text "lamentable" i "infumable" pels independentistes

Des de les files d'ERC, Gabriel Rufián ha qualificat les esmenes dels dos partits conservadors de "teràpia de grup que munta la dreta i la ultradreta" i ha recriminat als populars que el redactat del text és "lamentable". El d'Esquerra ha utilitzat la ironia per recriminar al PP que es preocupi més per l'amnistia que pels pèl·lets que està contaminant el litoral del nord d'Espanya. El republicà ha lamentat, sobretot, que tant Vox com PP apuntin a la il·legalització dels partits independentistes: "És més perillós deixar sense representació política a centenars de milers de persones que fer una amnistia per un referèndum", ha sentenciat.

Junts per Catalunya ha acusat el PP i al partit d'ultradreta de "modificar el Codi Penal" presentant una esmena. Del text de Vox, Josep Maria Cervera, ha dit que "és tan infumable i allunyada del marc democràtic com el mateix partit". Cervera ha subratllat que l'amnistia vol ser "una esmena a l'extrema parcialitat i politització de les cúpules judicials" i ha insistit que la seva via és "la negociació política i no la submissió judicial".

PSOE i Sumar clamen contra la il·legalització de partits independentistes

Per part del PSOE, Artemi Rallo, ha remarcat que la llei és "oportuna, necessària, proporcional i idònia per salvar el conflicte de Catalunya". L'ha emmarcat per "satisfer l'interès general". El diputat ha clamat contra la petició d'il·legalitzar els partits independentistes. Sobre un futur veredicte del Tribunal Constitucional arran de l'amnistia, el socialista ha preguntat als populars si "acataran la Constitució o seguiran en rebel·lia?". "Haurien pactat l'amnistia amb Junts", ha retret Rallo al PP a qui els ha acusat de fer un "pols" amb l'extremadreta.

Des de Sumar, Enrique Fernando Santiago, ha comentat que les esmenes van "en contra el dret constitucional d'organització política" i que vulneren el dret a vot de milers d'espanyols. Santiago ha recordat que el PP és el "partit d'Europa amb més condemnes" per corrupció".

Els partits bascs aposten per la via política

Des del PNB, Mikel Legarda, ha defensat que l'amnistia "té cabuda" dins la Constitució i s'han mostrat en contra de les esmenes perquè "tanquen la porta a reiniciar un projecte de convivència i normalització per mitjans democràtics". "No ens allunyem del camí de la política", ha reclamat Legarda. En la mateixa línia, Jon Irrañitu d'EH Bildu, ha dit que l'amnistia "torna a la via política el que no hauria d'haver anat mai a la via judicial". Irrañitu ha dit que és un "cap a l'esperança" i ha assenyalat que les esmenes són "fang".